Het gaat bij de oproep om de vestigingen van Amazon in Werne, Leipzig, Rheinberg, Bad Hersfeld (twee centra), Koblenz en Graben.

Nederlandse distributie

Hoeveel medewerkers aan de oproep gehoor geven, is nog niet bekend. Ook is het nog onduidelijk of de staking gevolgen zal hebben voor de bezorging van Amazon-artikelen in Nederland. Een deel van de Nederlandse distributie van Amazon gebeurt vanuit dc’s in Duitsland. De webwinkel heeft nog geen eigen magazijnen in Nederland, maar is daar wel mee bezig.

Verdi laat weten dat de acties onderdeel zijn van de al langer durende strijd met het Amerikaanse concern over betere loon- en arbeidsvoorwaarden in Duitsland. Volgens de bond verdient het concern miljarden, maar heeft het personeel het de laatste jaren alleen maar drukker gekregen, zonder dat die hoge werkdruk wordt gecompenseerd via een hoger loon. de vakbond vecht daarnaast al jaren een strijd uit met Amazon om de werknemers onder de landelijke cao voor postorderbedrijven te krijgen.

Minimumloon

Amazon benadrukt in een reactie dat het bedrijf uitstekende lonen betaalt en de medewerkers ook van andere voordelen genieten zonder dat te specificeren. Het bedrijf wijst er verder op dat bij eerdere stakingsoproepen 90% van het personeel in de distributiecentra gewoon aan het werk ging.

Eerder kondigde Amazon aan dat het in zijn Duitse vestigingen vanaf juli een minimumloon voor beginners van 12 euro per uur garandeert. Volgend jaar zal dat oplopen naar tenminste 12,50 euro per uur.