Zoals deze krant woensdag al berichtte moeten in de huidige situatie alleen risicovolle voedingsmiddelen zoals vlees en vis geregistreerd worden bij de GACC, de Chinese douane. Deze registratieplicht geldt vanaf 1 januari 2022 ook voor voedsel met een laag risico zoals chocolade, koekjes en bier.

De douane kan daarbij voortaan checken of de producent die op het label staat wel officieel geregistreerd staat. Ook kunnen er samples genomen worden van het product om te kijken of er stoffen zoals contaminanten in zitten die schadelijk zijn voor de (volks)gezondheid. Dit zegt Qin Meishen, Manager van Food Technical Services Regulatory Consultant bij China Certification & Inspection Group (CCIC).

Maar ook Chinese etikettering en de staat van de verpakking worden gecheckt. Evenals het transport en de opslag en het papierwerk zoals contracten en facturen.

Veilig en legaal

De nieuwe registratieprocedures hebben als doel dat er alleen veilige en legale producten naar China worden geëxporteerd, zo vertelde Meishen vrijdag tijdens het webinar ‘From Farm to Table – Fresh Food Supply Chain Management’ georganiseerd door Railfreight.com (zusteruitgave van NT).

Voedselproducenten met een hoog risico moeten zich registreren bij de Chinese douane via de buitenlandse bevoegde autoriteiten, terwijl andere voedselproducenten registratieaanvragen rechtstreeks bij de Chinese douane kunnen indienen zonder tussenkomst van een derde partij.

Sinds 2012 is een online registratie verplicht voor voedsel- en cosmeticafabrikanten, importeurs en exporteurs. Deze registratie is volgens Meishen al jaren makkelijk te doen. De online registratie staat bekend als de Information Filling System at the General Administration of Customs of China (GACC). De extra registraties maken het volgens Meishen wat complexer.

Vereisten

Meishen noemt twee vereisten die gelden voor bedrijven die (starten met) exporteren naar China. Ten eerste raadt hij aan om de ‘GB Standards’ van de goederen te checken. Voldoen de huidige productspecificaties aan de Chinese normen? ‘GB Standards’ zijn Chinese normen op het gebied van voedsel.

Zo valt bijvoorbeeld bier onder ‘Fermented Alcoholic Beverages’ (GB 2758-2012). Voor elke productcategorie is een aparte ‘GB Standard’ met bijbehorende normen. Er zijn maar liefst 1366 ‘GB Standards’ gerelateerd aan voedselveiligheid, maar volgens Meishen werkt een bedrijf gemiddeld met ongeveer 5 a 6 ‘GB Standards’, omdat de productcategorieën redelijk breed zijn.

Voor sommige producten zijn speciale procedures vereist. Voor bijvoorbeeld zuigelingenvoeding en voedingssupplementen volstaat niet alleen een registratieaanvraag bij de Chinese douane. Deze producten moeten ook geregistreerd staan bij de Special Product Registration (SAMR), aldus Meishen.

Meishen benadrukt daarnaast dat bedrijven het risico lopen dat zij vanaf 2022 niet kunnen exporteren naar China als voedsel niet geregistreerd staat. Hij verwacht dat er de komende maanden meer te vertellen valt over de nieuwe wet die vanaf volgend jaar van kracht wordt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding