Cora van Nieuwenhuizen (58) wordt opgevolgd door huidige staatssecretaris van Defensie en partijgenoot Barbara Visser. Visser was lange tijd voor de VVD woordvoerder van de vaste kamercommissie Infrastructuur.

Van Nieuwenhuizen wordt per 1 oktober het boegbeeld van Energie-Nederland, de lobbyist van bedrijven als Shell, BP, Gazprom en Eneco. Die brancheorganisatie meent met de ex-minister een nieuwe voorzitter met ‘ervaring en daadkracht’ te hebben gevonden.

Het vertrek van Van Nieuwenhuizen volgt op het recente vertrek van staatssecretaris Stientje van Veldhoven bij hetzelfde ministerie voor een internationale baan.

Felle kritiek

Er is in en buiten Den Haag felle kritiek op de overstap van Van Nieuwenhuizen en de schijn van belangenverstrengeling die de nieuwe topbaan als spreekbuis van de energiebedrijven met zich meebrengt. Europarlementariër Esther de Lange (CDA) hekelt het feit dat de VVD’er de rit niet heeft uitgezeten. ‘Ik vind dit dus niet kunnen. Je neemt je verantwoordelijkheid serieus en maakt je job af’, twitterde ze.

Cora van Nieuwenhuizen stapt op als demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat. Zij heeft een andere baan gevonden, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding