In de nieuwe cao is afgesproken dat de ongeveer 160.000 werknemers in de sector metalektro er de komende twee jaar 5,3% loon bij krijgen. De cao geldt voor 24 maanden, van 1 december 2020 tot en met 30 november 2022.

De salarisverhoging vindt plaats in twee stappen. Vanaf begin juli dit jaar krijgen de werknemers in de metaalbranche er 2,3% bij. Op 1 februari volgt nog eens 3%. Personeel dat al op 1 december in dienst was, op die datum liep de oude cao af, krijgt een eenmalige compensatie die neerkomt op 2,3% meer loon vanaf die datum tot aan 1 juli.

Stakingen

Het is niet de eerste keer dat een nieuwe cao voor de sector grootmetaal pas tot stand komt na langdurige acties. Bij de voorgaande cao’s draaiden onderhandelingen ook uit op stakingen door heel Nederland. Een extra moeilijkheid bij het bereiken van een akkoord was dat bedrijven in de sector grootmetaal enorm verschillen, van chipmachinemaker ASML tot kleinere scheepsbouwers en leveranciers van keukens.

Onderdeel van het akkoord is ook het opzetten van een strategische agenda voor de sector. Bonden en werkgevers zullen zich daarin hard maken voor een ‘betere nationale en internationale industriepolitiek, een arbeidsmarkt met perspectief en goede arbeidsverhoudingen’, zo klinkt het.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding