Voor PostNL is het de eerste keer dat het figureert in de top 25, die elk jaar wordt samengesteld door het Duitse Fraunhofer Instituut aan de hand van de omzetcijfers van de logistieke dienstverleners. In de vorige editie van 2019 viel het Nederlandse post-en pakketbedrijf op een anonieme 35-ste plek nog buiten de boot.

La Poste

De ranglijst werd in 2020 gedomineerd door de Duitse logistieke giganten Deutsche Post DHL (omzet: 29 miljard euro) en Deutsche Bahn met dochters DB Schenker + DB Cargo (17,4  miljard euro).  De Deense rederij Maersk zakte een plek en moest met een omzet van 16,3 miljard euro genoegen nemen met een derde plek.

Landgenoot DSV (10,6 miljard euro) wist intussen door de acquisitie van Panalpina van een tiende naar een zevende plek op te stomen. Het was daarmee met het Franse postbedrijf La Poste (omzet 13,1 miljard euro), eigenaar van pakketvervoerder DPD, de grote winnaar in de top 10.

K+N

La Poste staat nu op een vierde plek en steeg daarmee eveneens drie posities. DSV moest op plaats 7 vorig jaar nog net het Zwitserse K+N voor laten gaan. De Zwitsers bezetten met een omzet van 10,9 miljard euro nu een zesde plek en moesten daarmee twee posities inleveren vergeleken met de eerdere editie van de top 25 uit 2019.

In de top tien prijken verder nog twee andere Franse bedrijven: de rederij CMA CGM met dochterbedrijf Ceva (omzet 12,2 miljard euro) op plaats 5 en SNCF (omzet 9,6 miljard euro), het moederbedrijf van expediteur Geodis en SNCF Fret, op positie 8.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement