Woensdagmiddag wilde FNV daarvoor een petitie met 700 handtekeningen overhandigen aan de directie van XPO. Bij de vestiging in Tilburg werken in totaal zo’n 1500 mensen, voornamelijk arbeidsmigranten.

Birgitte Staal, bestuurder FNV Transport & Logistiek: ‘De check vindt plaats bij de ingang naar de kantine, dus na het uitklokken. Mensen die een kwartier pauze hebben staan daardoor soms wel 7 minuten in eigen tijd te wachten. Een halve pauze dus.’ Met de security check wordt gecontroleerd of het personeel wellicht producten probeert te stelen.

Pauze

Volgens FNV steelt XPO op de vestiging aan de Letostraat in Tilburg de eigen tijd van medewerkers doordat ze tijdens hun pauze moeten wachten op de security check. Tot nu weigert de directie de volgorde van de check en het uitklokken om te draaien, terwijl dat bij andere vestigingen van het bedrijf wel gebeurt.

Adam Milewski, kaderlid van FNV en een van de ondertekenaars van de petitie: ‘De petitie gaat over mijn pauze, die op dit moment niet volledig is. Daardoor kunnen we niet goed rusten en dat verhoogt het risico op fouten.’

FNV probeert door middel van de petitie te bereiken dat de volgorde van de check en het uitklikken wordt omgedraaid, net zoals bij de andere vestigingen het geval is.

Arbeidstijdenwet

Volgens een woordvoerder van FNV werkt XPO niet met een CAO-overeenkomst, maar met een avr (arbeidsvoorwaardenregeling). ‘Dat pauzetijd altijd eigen tijd is, is in een artikel vastgelegd in de Arbeidstijdenwet, artikel 1.7′, zo meldt een woordvoerder van de vakbond. Of FNV mogelijk een rechtszaak gaat aanspannen mocht er geen gehoor worden gegeven aan de petitie door de directie kan de woordvoerder nu nog niet zeggen.

GXO laat in een reactie weten dat medewerkers hier eerder nog niet over geklaagd hadden. ‘De aankondiging van de petitie was de eerste keer dat XPO hoorde dat dit een probleem is.’ Verder laat GXO in een reactie weten dat ze ‘geloven in een open dialoog en de zorgen van medewerkers willen aanpakken via de Ondernemingsraad in Nederland.’

Niemand naar buiten

Bij het aanbieden van de petitie is er overigens niemand van het bedrijf naar buiten gekomen om deze in ontvangst te nemen. ‘Het is schandalig dat de mensen die enkel vragen of iemand naar buiten wil komen om een petitie in ontvangst te nemen, zo geweerd worden’, vindt Staal.

De deuren zaten op slot en beveiligers kwamen niet naar buiten. ‘Er is meerdere malen contact gezocht via telefoon door ons richting XPO/ GXO maar er werd niet opgenomen. Hoe moeilijk kan het zijn, het aannemen van een petitie. Het getuigt wat ons betreft niet van goed werkgeverschap. Dit bevestigt ons beeld. We stonden hier niet voor niets met een petitie.’

De FNV en de werknemers praten nu over vervolgstappen. Die worden later bekend gemaakt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement