Belgische sociale inspectie verzegelt weer pakjesbedrijf, ditmaal GLS

Pakketmarkt

De sociale inspectie is woensdagochtend binnengevallen in het depot van pakjesbedrijf GLS in de Antwerpse gemeente Puurs-Sint-Amands. De inspecteurs stelden er 39 inbreuken op de sociale wetgeving vast. Daarop gaf arbeidsauditeur Gianni Reale de opdracht het depot te verzegelen.

Bij die beslissing speelde ook mee dat GLS (General Logistics Systems), een dochteronderneming van het Britse Royal Mail, al eerder werd gedagvaard wegens sociale overtredingen. Recent trad de sociale inspectie ook op bij PostNL in Wommelgem en DPD in Lummen. De hoeveelheid vastgestelde inbreuken bij GLS is ongeveer even groot als die in beide andere pakjesbedrijven samen.

Zwartwerk

Het gaat om zwartwerk, maar ook om deeltijdse arbeid buiten de officieel toegelaten uren. Een van de medewerkers verbleef zonder vergunning in België. Het probleem bij dergelijke bedrijven ligt vooral in het systeem van werken met onderaannemers. Daarbij brengen kleine koerierbedrijfjes in opdracht van grotere spelers pakjes rond. Ze moeten dit op zeer korte tijd en tegen een zeer lage vergoeding. De vakbonden klaagden die manier van werken al aan. Volgens Reale vormt dit soort inbreuken een terugkerend fenomeen. Hij acht verdere controles dan ook noodzakelijk.

Federaal minister voor Post Petra De Sutter (Groen) toonde zich al bereid het systeem te veranderen, waarbij grote bedrijven dan zelf minstens een deel van de bezorgers in dienst moeten nemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Belgische sociale inspectie verzegelt weer pakjesbedrijf, ditmaal GLS | NT

Belgische sociale inspectie verzegelt weer pakjesbedrijf, ditmaal GLS

Pakketmarkt

De sociale inspectie is woensdagochtend binnengevallen in het depot van pakjesbedrijf GLS in de Antwerpse gemeente Puurs-Sint-Amands. De inspecteurs stelden er 39 inbreuken op de sociale wetgeving vast. Daarop gaf arbeidsauditeur Gianni Reale de opdracht het depot te verzegelen.

Bij die beslissing speelde ook mee dat GLS (General Logistics Systems), een dochteronderneming van het Britse Royal Mail, al eerder werd gedagvaard wegens sociale overtredingen. Recent trad de sociale inspectie ook op bij PostNL in Wommelgem en DPD in Lummen. De hoeveelheid vastgestelde inbreuken bij GLS is ongeveer even groot als die in beide andere pakjesbedrijven samen.

Zwartwerk

Het gaat om zwartwerk, maar ook om deeltijdse arbeid buiten de officieel toegelaten uren. Een van de medewerkers verbleef zonder vergunning in België. Het probleem bij dergelijke bedrijven ligt vooral in het systeem van werken met onderaannemers. Daarbij brengen kleine koerierbedrijfjes in opdracht van grotere spelers pakjes rond. Ze moeten dit op zeer korte tijd en tegen een zeer lage vergoeding. De vakbonden klaagden die manier van werken al aan. Volgens Reale vormt dit soort inbreuken een terugkerend fenomeen. Hij acht verdere controles dan ook noodzakelijk.

Federaal minister voor Post Petra De Sutter (Groen) toonde zich al bereid het systeem te veranderen, waarbij grote bedrijven dan zelf minstens een deel van de bezorgers in dienst moeten nemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding