Da meldt het CBS op basis van de Internationaliseringsmonitor en nieuwe voorlopige cijfers over de handel met het VK in 2021.

Hoewel in het Brexit-akkoord overeengekomen is dat tussen de EU en het VK tarief- en quotavrij gehandeld mag worden, is er wel invoerheffing betaald over 2,1 miljard euro aan goederen die niet aantoonbaar in het VK zijn geproduceerd of bewerkt.

In de eerste acht maanden van 2021 importeerde Nederland voor 15,3 miljard euro aan goederen uit het VK. 8,6 miljard euro van die invoer valt onder een tarief van 0% en 4,5 miljard euro onder het handelsverdrag tussen de EU en het VK.

Kleding

Een derde van de 121 miljoen euro aan invoerrechten moest worden afgedragen voor de import van kleding uit het VK. Bijna 10% van de tariefkosten had betrekking op de invoer van schoenen en nog eens 10% van de betaalde tarieven was voor de import van machines.

De wederuitvoerstromen vanuit Nederland naar het VK zijn in 2021 sterk teruggevallen, meldt het CBS verder. Dit zijn goederen die in Nederland zijn geïmporteerd om vervolgens naar het VK-gebracht te worden. Een mogelijke verklaring daarvoor zijn volgens het statistiekbureau de importtarieven.

Sinds 1 januari 2021 verloopt de goederenhandel met het VK via de douane. Naast mogelijke invoertarieven, krijgen Nederlandse goederenhandelaren nu ook te maken met controles en administratieve procedures aan de grens.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement