Het gaat om een oefening die zes weken duurt, meldt persbureau Bloomberg. De EU wil met de stresstest onderzoeken of de Europese leveringsketens bestand zijn tegen cyberaanvallen en of de diplomatie en publiekscommunicatie bij de lidstaten op orde zijn.

De simulatie gaat uit van een geleidelijke escalatie die uitmondt in een grootschalige cyberaanval. De scenario’s zijn gebaseerd op echte gebeurtenissen uit het verleden, zoals de grootschalige aanval op het Amerikaanse softwarebedrijf SolarWinds, begin 2020. Hackers kregen toen toegang tot de IT-systemen van een groot aantal overheden en bedrijven in de hele wereld.

Het is volgens Bloomberg geen toeval dat de stresstest juist nu plaatsvindt. Het persbureau wijst op de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. Een Russische aanval zou volgens Bloomberg wel eens gepaard kunnen gaan met cyberaanvallen tegen westerse landen. Binnen de EU zouden nog geen afspraken zijn gemaakt over een gezamenlijke reactie op een dergelijke bedreiging.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement