Recordaantal mega-dc’s erbij in één jaar

Logistiek vastgoed

Een recordaantal van 25 megadistributiecentra is het afgelopen jaar geopend, terwijl er voor dit jaar ook alweer 19 in de pijplijn zitten. Die staan vooral in de regio’s Rotterdam-Rijnmond, Noord-Brabant en Limburg.

zalando, mega dc, distributiecentrum
Foto: Zalando

De 25 nieuwe centra hebben in totaal een oppervlakte van bijna 1.7 miljoen m2 – er gaan naar schatting bijna 10.000 mensen werken. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de jaarlijkse Monitor Megadistributiecentra van Buck Consultants International (BCI).  Megadistributiecentra definieert het bureau als dc’s met minimaal 40.000 vierkante meter gebouwoppervlakte.

Drijvende krachten

De drijvende krachten achter de vestiging van mega dc’s hebben in de coronajaren niets aan sterkte verloren, zo licht Kees Verweij, partner bij Buck Consultants International, toe. ‘Grote distributiecentra zorgen voor een grotere efficiency van logistieke operaties. Bovendien willen logistieke dienstverleners graag verschillende grote klanten bedienen vanuit grotere locaties. Met name de grote toename van online winkelen zorgt ervoor dat winkelketens en online webshops extra ruimte nodig hebben, ook al omdat de voorraad van de winkels verschuift naar de warehouses en veel ruimte nodig is voor het behandelen van retourzendingen.’

Buck Consultants International verwacht de komende jaren een afname van de forse groei vergeleken met de afgelopen vijf jaar. ‘Er zitten in Nederland momenteel weinig nieuwe logistieke terreinen in de pijplijn. Veel gemeenten aarzelen met de aanleg daarvan, omdat al snel discussies oplaaien over de ‘verdozing van het landschap’ en huisvesting van arbeidsmigranten’, aldus René Buck, directeur Buck Consultants International.

Hij vindt de zorgen van gemeenten terecht, maar ergert zich aan het feit dat de verschillende overheden – maar ook de logistieke sector en logistieke vastgoedontwikkelaars en -beleggers – de zaken niet oppakken. ‘Gemeenten moeten niet wegkijken van het woningvraagstuk voor arbeidsmigranten. Ook vastgoedbeleggers en huurders van die distributiecentra moeten daar in onze optiek een bijdrage aan leveren.’

Verdozing

‘Den Haag’ aarzelt volgens Buck ook al jaren om positie te kiezen in de discussie over ‘de verdozing van het landschap’. ‘Provincies moeten in onze optiek aangeven of ze de vraag naar logistieke terreinen helemaal, grotendeels of gedeeltelijk willen accomoderen. Door vervolgens bestaande logistieke terreinen en gebouwen maximaal te benutten en alleen selectief nieuwe grootschalige logistieke parken te realiseren kunnen logistieke gebouwen en terreinen duurzaam worden ingepast’, zo vindt hij.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Recordaantal mega-dc’s erbij in één jaar | NT

Recordaantal mega-dc’s erbij in één jaar

Logistiek vastgoed

Een recordaantal van 25 megadistributiecentra is het afgelopen jaar geopend, terwijl er voor dit jaar ook alweer 19 in de pijplijn zitten. Die staan vooral in de regio’s Rotterdam-Rijnmond, Noord-Brabant en Limburg.

zalando, mega dc, distributiecentrum
Foto: Zalando

De 25 nieuwe centra hebben in totaal een oppervlakte van bijna 1.7 miljoen m2 – er gaan naar schatting bijna 10.000 mensen werken. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de jaarlijkse Monitor Megadistributiecentra van Buck Consultants International (BCI).  Megadistributiecentra definieert het bureau als dc’s met minimaal 40.000 vierkante meter gebouwoppervlakte.

Drijvende krachten

De drijvende krachten achter de vestiging van mega dc’s hebben in de coronajaren niets aan sterkte verloren, zo licht Kees Verweij, partner bij Buck Consultants International, toe. ‘Grote distributiecentra zorgen voor een grotere efficiency van logistieke operaties. Bovendien willen logistieke dienstverleners graag verschillende grote klanten bedienen vanuit grotere locaties. Met name de grote toename van online winkelen zorgt ervoor dat winkelketens en online webshops extra ruimte nodig hebben, ook al omdat de voorraad van de winkels verschuift naar de warehouses en veel ruimte nodig is voor het behandelen van retourzendingen.’

Buck Consultants International verwacht de komende jaren een afname van de forse groei vergeleken met de afgelopen vijf jaar. ‘Er zitten in Nederland momenteel weinig nieuwe logistieke terreinen in de pijplijn. Veel gemeenten aarzelen met de aanleg daarvan, omdat al snel discussies oplaaien over de ‘verdozing van het landschap’ en huisvesting van arbeidsmigranten’, aldus René Buck, directeur Buck Consultants International.

Hij vindt de zorgen van gemeenten terecht, maar ergert zich aan het feit dat de verschillende overheden – maar ook de logistieke sector en logistieke vastgoedontwikkelaars en -beleggers – de zaken niet oppakken. ‘Gemeenten moeten niet wegkijken van het woningvraagstuk voor arbeidsmigranten. Ook vastgoedbeleggers en huurders van die distributiecentra moeten daar in onze optiek een bijdrage aan leveren.’

Verdozing

‘Den Haag’ aarzelt volgens Buck ook al jaren om positie te kiezen in de discussie over ‘de verdozing van het landschap’. ‘Provincies moeten in onze optiek aangeven of ze de vraag naar logistieke terreinen helemaal, grotendeels of gedeeltelijk willen accomoderen. Door vervolgens bestaande logistieke terreinen en gebouwen maximaal te benutten en alleen selectief nieuwe grootschalige logistieke parken te realiseren kunnen logistieke gebouwen en terreinen duurzaam worden ingepast’, zo vindt hij.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement