Het geld is beschikbaar gesteld door de Europese Unie en is bedoeld om ondernemers te ondersteunen in de omschakeling naar de nieuwe situatie waarbij het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uitmaakt van de EU. Volgens minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat is Nederland na Ierland de ‘meest begunstigde lidstaat’ voor de Europese pot van bijna 5,5 miljard euro.

Douanekosten

Door Brexit heeft een groot aantal bedrijven zich moeten aanpassen aan andere wet- en regelgeving om zaken te blijven doen met het Verenigd Koninkrijk. Voor hen ontwikkelt het ministerie van EZK subsidieregelingen om tegemoet te komen in brexitgerelateerde kosten voor bijvoorbeeld voorlichtingscampagnes, douaneopleidingen, ICT- en advieskosten en tijdelijke inhuur van extra transportmaterieel. Voor deze subsidieregelingen is 268 miljoen euro gereserveerd.

Daarnaast ondersteunt de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondernemers bij het ontdekken van nieuwe markten via het zogenoemde internationaliseringsprogramma. Hier is 32 miljoen euro voor gereserveerd. Voor vissers die direct getroffen zijn door brexit komt 200 miljoen euro beschikbaar.

De RVO gaat de regelingen, die nog moeten worden uitgewerkt, uitvoeren voor EZK en LNV.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement