In de eerste tien maanden van 2021 zagen de Britten de export naar het Europese vasteland kelderen met 26%, zo blijkt uit een recente rapportage door de Europese Commissie. De Britse export naar Europa kwam in de periode tot en met oktober vorig jaar uit op 9,3 miljard euro, tegen 12,6 miljard euro in dezelfde periode in 2020.

Handelsbarrières

De Britse export kwam door de opgeworpen handelsbarrières na de Brexit sterk onder druk te staan. De controles aan Britse zijde werden echter keer op keer uitgesteld, waardoor Europese exporteurs het wat gemakkelijker hadden. De export vanuit de EU naar het VK nam daardoor zelfs iets toe (+0,1%).

De koppositie op de lijst met grootste agri-exporteurs is nu in handen van Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse land voerde in de eerste tien maanden voor ruim 11,4 miljard euro uit naar de EU. Dat is een stijging van 16,3% en meer dan in heel 2020.

In totaal importeerde de EU voor meer dan 105 miljard euro aan landbouwproducten (+3,9%). Naast Brazilië zagen ook Indonesië, Argentinië en Oekraïne hun aandeel in die stroom fors toenemen. Zwitserland, Canada en de VS behoorden net als het VK tot de verliezers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement