Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer. De Jonge reageert daarmee op een aangenomen Kamermotie door de Partij voor de Dieren, VVD en Bij1.

Die partijen riepen de minister op ‘om meer landelijke regie uit te voeren om verdozing tegen te gaan.’ De Kamer wil dat De Jonge komt met regelgeving om bestaande logistieke bedrijventerreinen efficiënter te gebruiken en tegelijkertijd het aantal ontwikkelingen op nieuwe locaties te verminderen..

De Jonge ziet de Kamermotie als ondersteuning van het beleid dat is ingezet met de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) en dat verder wordt aangescherpt in het coalitieakkoord. De bewindsman schrijft al samen met provincies te onderzoeken hoe de regie meer bij het Rijk gelegd kan worden.

Aarzelend

Den Haag trad de afgelopen jaren aarzelend op in de discussie rond verdozing. Tot nu toe waren het vooral de provincies die met beleid kwamen om ongebreidelde groei van de logistiek tegen te gaan.

Eerder deze maand riep de provincie Noord-Brabant het kabinet nog op om in actie te komen. Brabant voert sinds kort een sterk restrictief beleid op logistieke ontwikkelingen, waarbij de provincie bepaalt welke ontwikkelingen waar mogelijk zijn.

De laatste jaren is er in Nederland elk jaar meer dan 3 miljoen vierkante meter aan logistiek vastgoed bij gekomen, blijkt uit een inventarisatie door adviesbureau Stec Groep. In 2021 ging het zelfs om 4,3 miljoen vierkante meter. Logistieke dienstverleners nemen de helft van het opgenomen oppervlak voor hun rekening.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement