Eén BioNTainer kan op jaarbasis vijftig miljoen doses van het Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccin produceren. Maar ook andere vaccins waaraan in Afrika behoefte bestaat, zoals vaccins voor malaria en tuberculose, kunnen in de mobiele fabrieken worden gefabriceerd. Door de toevoeging van extra modules aan het ontwerp kan de capaciteit zo nodig verder worden uitgebreid.

De verwachtingen van de BioNTainer zijn hoog. Bij de presentatie van het ontwerp in de BioNTech-fabriek in Marburg (Duitsland) waren onder anderen de presidenten van Senegal, Ghana en Rwanda aanwezig.

Opstarten

De aankomst van de eerste BioNTainer in Afrika wordt verwacht in de tweede helft van dit jaar. Daarmee komt de vaccindistributie niet onmiddellijk op gang, want het opstarten van de daadwerkelijke productie in Afrika neemt ook nog maanden in beslag. BioNTech is in diverse Afrikaanse landen nog volop in overleg met lokale autoriteiten en organisaties die plaatselijk voor de verdere infrastructuur moeten zorgen. Met bijvoorbeeld Zuid-Afrika wordt nog bekeken of ook daarnaartoe een BioNTainer verscheept zal worden.

Een efficiënte vaccindistributie in Afrika is volgens virologen ook van belang voor de rijkere landen, omdat bij een lage vaccinatiegraad het risico groter is dat er een gemuteerde versie van het coronavirus ontstaat die een opleving van de coronapandemie zou kunnen veroorzaken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement