Luis Quesada, adjunct-directeur van de Criminal Investigative Division van de FBI, stelde bij de presentatie van het nieuwe opsporingsinitiatief dat ‘de doorzeurende uitdaging van supply chain-verstoringen door de Covid-19 pandemie een gelegenheid heeft gecreëerd voor criminelen om tarieven af te stemmen en klanten te veel in rekening te brengen’.

De Amerikaanse overheidsinstellingen stellen dat ‘veel individuen en bedrijven’ de logistieke problemen tijdens de coronacrisis te lijf zijn gegaan door goederen te brengen naar hulpbehoevende gemeenschappen, capaciteit uit te breiden en producten en diensten te ontwikkelen om nieuwe behoeften te vervullen, maar dat er ook rotte appels zijn die juist misbruik hebben gemaakt van de omstandigheden en ‘onder de dekmantel van supply chain-verstoringen’ klanten te hoge prijzen hebben laten betalen. Het zijn praktijken die volgens Jonathan Kanter van het Ministerie van Justitie ‘ons economisch herstel smoort’.

Boven op de stapel

De afdeling mededingingszaken van het ministerie zegt bestaande onderzoeken naar mogelijk wangedrag in de logistiek nu boven op de stapel te leggen. Ook heeft de divisie van het ministerie een werkgroep gevormd met mededingingsautoriteiten uit Groot-Brittannië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland om internationale samenspanningen in de logistieke sector op te sporen en te bestrijden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement