De storm legt het werk in de Rotterdamse haven deels plat. Zo heeft APM laten weten zijn terminal op de Maasvlakte vanaf 11 uur te sluiten. De terminal verwacht vanaf zaterdagochtend 4 uur weer te kunnen openen. Medewerkers van het Rotterdams Havenbedrijf houden vrijdag goed in de gaten of de schepen in het havengebied goed vastliggen om te voorkomen dat ze op drift raken door de storm Eunice.

Spoorbeheerder ProRail sluit vanaf 14 uur het spoor voor al het treinverkeer. De stop geldt ook voor goederenvervoerders waardoor Nederlandse spooraansluitingen en terminals tot zeker 22 uur niet bediend kunnen worden.

Stilleggen

Ook het wegvervoer ondervindt naar verwachting grote hinder van de harde wind. TLN roept ondernemers en chauffeurs daarom op om voorzorgsmaatregelen te nemen. De koepelorganisatie adviseert transportondernemingen in de gebieden waarvoor code rood is afgekondigd het vervoer stil te leggen en opdrachtgevers te informeren. Ook Rijkswaterstaat roept op om in de provincies waar code rood geldt, niet de weg op te gaan.

Op Schiphol zijn vrijdagochtend in totaal ongeveer 300 vluchten geannuleerd in verband met storm Eunice. Een woordvoerder van de luchthaven verwacht dat het aantal geannuleerde vluchten gedurende de dag nog zal toenemen. In totaal stonden er voor vrijdag zo’n 1000 aankomende en vertrekkende vluchten gepland.

Een groot deel van de 300 geannuleerde vluchten zijn vluchten van KLM. Die luchtvaartmaatschappij liet donderdagavond al weten uit voorzorg bijna 170 vluchten te annuleren.

Code rood

Het KNMI heeft code rood afgegeven voor een deel van Nederland vanwege de storm Eunice. Het weeralarm geldt voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied.

De gebieden waarvoor code rood geldt krijgen vrijdagmiddag en -avond te maken met zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur, aan de kust tot 130 kilometer per uur. De code rood geldt vanaf 14.00 uur. In de rest van het land is code oranje van kracht, met uitzondering van de provincie Limburg, waar code geel geldt wegens zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur.

Schade

Het KNMI waarschuwt dat er aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties kunnen ontstaan door omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen.

Aan het einde van de avond en in de nacht naar zaterdag neemt de wind af.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement