De beursgenoteerde expediteur meldt in een bericht aan investeerders dat het de afgelopen weken forse uitgaven heeft moeten doen om de cyberaanval te onderzoeken, de schade te herstellen en de systemen weer online te brengen. Die kosten zullen in de toekomst verder oplopen, zo verwacht het bedrijf.

Hoewel de dienstverlening inmiddels weer deels op gang is, is het volgens Expeditors niet mogelijk om in te schatten wanneer het bedrijf weer volledig operationeel zal zijn.

Materiële gevolgen

Expeditors  verwacht verder dat ‘de impact van de activiteitenstop de doorlopende schade door de cyberaanval materiële, negatieve gevolgen zullen hebben voor de omzet, uitgaven, resultaten, cashflow en reputatie’ van het concern.

Hoe groot die directe en indirecte schade is, kan Expeditors nog niet inschatten, zo schrijft de directie in het bericht aan beleggers. Omdat ook de financiële systemen van het bedrijf langere tijd offline zijn geweest, lukt het Expeditors bovendien niet om op tijd de jaarrekening op te leveren.

Eerder publiceerde het beursgenoteerde concern wel zijn cijfers over het vierde kwartaal, waaruit blijkt dat de omzet in 2021 16,5 miljard dollar bedroeg (+72%). Daarvan is 6,7 miljard dollar afkomstig uit de luchtvrachtactiviteiten. De zeevracht is goed voor 5,5 miljard dollar. De netto winst kwam uit op 1,4 miljard dollar, dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Platgelegd

Expeditors meldde op 20 februari dat het getroffen was door ‘een gerichte cyberaanval’, die de systemen van de beursgenoteerde expediteur wereldwijd had platgelegd. Een week later stelde het bedrijf dat de dienstverlening voor een belangrijk deel weer op gang was gekomen en dat het werkte volgens een ‘continuïteitsplan’. Ondanks die geruststellende berichten is het lek voorlopig nog niet boven, zo blijkt nu.

Expeditors heeft 350 vestigingen in honderd landen. Het hoofdkantoor staat in de Amerikaanse stad Seattle. Expeditors heeft wereldwijd een kleine 20.000 medewerkers, waarvan bijna 4.000 in Europa. Het concern staat op plek 299 in de Fortune 500, de lijst met grootste Amerikaanse ondernemingen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement