Uit de onderliggende cijfers blijkt dat Stef vooral goed boerde in het thuisland Frankrijk, dat vorig jaar goed was voor een ebit van 123 miljoen euro. De overige internationale koel- en vriesactiviteiten (opslag en vervoer) waren goed voor een bedrijfswinst van bijna 50 miljoen euro. Daarbij profiteerde de logistiek dienstverlener van de acquisitie van Langdons in het Verenigd Koninkrijk en de overgenomen activiteiten van de Nagel Group in Nederland. De Stef-Groep zal dit jaar gebruiken voor de verdere integratie van de nieuwe activiteiten in het Verenigd Koninkrijk, zegt de directie.

Verliezen

Door verliezen in de maritieme activiteiten (-19,5 miljoen euro) zakte het ebit naar 147,5 miljoen euro. Stef Maritime had vorig jaar last van de verschillende reisbeperkingen in verband met de coronacrisis zoals de sluiting van het passagiersverkeer naar Tanger gedurende vijf maanden, schrijft de directie in een toelichting op de jaarcijfers.

Hoge elektriciteitsprijzen

De resultaten in Frankrijk kwamen weer in de buurt van het niveau van 2019, aldus de directie ondanks de grote schommelingen in de verwerkte volumes en het tekort aan arbeidskrachten. Het verssegment in de eigen markt kende een sterke opleving met een omzetstijging van 8% door onder meer het economisch herstel en het vergroten van de marktaandelen, aldus Stef.

De omzet van de diepvriesproducten steeg met 5%, maar daar werd de winstgevendheid aangetast door de stijgende elektriciteitsprijzen. Ook de divisie retail had last van stijgende energiekosten, maar profiteerde van meer e-commerce zendingen. De e-commerce is nu goed voor een kwart van de inkomsten bij retail.

Winstdeling

De Raad van Bestuur van Stef heeft voor dit jaar voorgesteld om een dividend van 37 miljoen euro (3 euro per aandeel) uit te keren aan de aandeelhouders. Daarnaast wil de groep 42 miljoen euro uitkeren aan haar werknemers in de vorm van winstdelingen en deelnemingen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement