De Belgische politie pakte maandag bij invallen bij depots van PostNL in totaal negen mensen op. Volgens een woordvoerster van PostNL België zitten nog drie van de negen vast. De Belgische krant Laatste Nieuws stelt dat Van Rillaer een van hen is, net als de ‘operations manager’ en een derde medewerker. De drie zouden ervan worden beschuldigd leiding te geven aan een criminele organisatie. De raadkamer zal vrijdag over hun detentie beslissen.

Ondertussen blijven twee depots van het postbedrijf, in Wommelgem en Willebroek, verzegeld. De pakjes die daar liggen, kunnen voorlopig niet bezorgd worden.

De federale gerechtelijke politie (FGP) van Antwerpen bevestigt de invallen in Wommelgem, Willebroek en Turnhout aan het Belgische persbureau Belga. Het onderzoek, in samenwerking met de sociale inspectiediensten, duurt voort en richt zich onder meer op valsheid in geschrifte, mensenhandel en het voeren van een criminele organisatie.

Grote vragen

Een woordvoerder van PostNL zegt ‘zeer verbaasd en verontwaardigd over de gang van zaken’ te zijn. De impact op de betrokken collega’s is volgens hem groot, al wil PostNL niet meer details vrijgeven.

De problemen bij PostNL in België zouden volgens de lokale vakbonden niet in de distributie- en sorteercentra zitten, maar bij de bezorging van de pakketten. Daarbij wordt door PostNL veel gebruik gemaakt van zelfstandige onderaannemers, die op hun beurt andere onderaannemers in dienst nemen wegens stijgende volumes.

PostNL is al langer doelwit van de Belgische autoriteiten vanwege onder meer vermeende misstanden rond zwartwerk en deeltijdwerk. In november waren er ook al invallen bij drie Belgische depots van PostNL. De sociale inspectie stelde toen in het depot in Wommelgem bij Antwerpen overtredingen vast rond zwartwerk en deeltijdarbeid. Het depot werd toen enkele dagen verzegeld. In september staat er een proces gepland tegen PostNL en nog een ander pakjesbedrijf, GLS, rond sociale fraude.

PostNL stelt nu dat het ‘volkomen onduidelijk’ is welk doel de nieuwe acties hebben. Het bedrijf heeft in de afgelopen maanden naar eigen zeggen steeds zijn volledige medewerking gegeven aan alle onderzoeken en vragen van de autoriteiten. ‘Er zijn geen grote of structurele misstanden in onze manier van werken aan het licht gebracht. Deze gang van zaken vandaag roept dan ook grote vragen op over de willekeurige behandeling door de instanties.’

Nooddepot

Het postbedrijf heeft een nooddepot geopend om de activiteiten in België toch voort te kunnen zetten. Het is onduidelijk hoeveel pakketten er in de twee verzegelde depots liggen en wanneer PostNL daar weer bij kan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement