Dark stores zijn de minimagazijnen van flitsbezorgers. Dit type magazijn heeft zich razendsnel verspreid, van enkele hubs in Amsterdam begin vorig jaar naar nu bijna 100 locaties in 35 steden. Dat constateert vastgoedadviseur CBRE in een onderzoek naar de ontwikkeling van logistieke hubs in Nederland.

De binnenstad is sowieso een gewilde plek, ook voor webwinkels die uitbreiden met een fysieke zaak. In de afgelopen tien jaar zijn er 140 fysieke winkels geopend door bedrijven die hun start online maakten, denk aan Ace & Tate, Coolblue en Fietsenwinkel.

Online shoppen en de dagelijkse boodschappen doen komt in een nieuwe fase, menen de onderzoekers van CBRE. De flitsbezorgers zijn druk met steeds snellere levering en niet met de winkelbeleving of de uitstraling van een stadscentrum. Tegelijkertijd zien e-tailers kansen in de binnenstad door daar juist wel aantrekkelijke winkels te openen.

Logistieke hotspots

De vraag naar logistieke locaties in de directe omgeving van veel consumenten blijft de komende jaren groeien, is de conclusie. Alle ‘shopbeleving’ in een fysieke winkel ten spijt, naar verwachting vindt in 2030 meer dan een derde van de totale winkelbestedingen online plaats. Ook is de eindklant steeds veeleisender richting pakketdiensten. Van flexibele aflevertijden tot bezorgen op dezelfde dag en van goedkope tot duurzame pakketbezorging: dit telkens verder aangescherpte verwachtingspatroon leidt tot verandering van het logistieke netwerk.

‘Wanneer bijna een derde van de Nederlandse retail-bestedingen online plaats gaat vinden, heeft dit gevolgen voor mobiliteitsstromen in de stad. Om onze omgeving leefbaar te houden, moet er nagedacht worden over structuur en richtlijnen, waarbij er ook ruimte moet zijn voor het logistieke netwerk in en rondom de stad’, zegt Jim Orsel van CBRE.

Voor gemeentes geldt dat zij in de binnenstad moeten zien in te spelen op het nieuwe bestedingspatroon van de consument, en locaties moeten aanwijzen die als last mile-hub of dark store kunnen dienen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement