Jackpot voor Deutsche Post DHL

Kwartaalcijfers

Deutsche Post DHL (DP DHL) maakte over het eerste kwartaal van dit wederom een winstsprong. Het resultaat voor belastingen (ebit) nam met ruim 300 miljoen euro toe naar 2,2 miljard euro, terwijl de omzet met bijna 20% steeg naar 22,6 miljard euro. Dat maakte het Duitse pakketen transportconcern bekend.

Volgens de directie is de groep er in geslaagd de sterke kostenstijgingen van de eerste drie maanden, vooral bij de inkoop van brandstof, grotendeels te neutraliseren en blijft het rendement hoog, ofschoon de winstmarge vergeleken met de eerste drie maanden van 2021 met 10% afnam.

Expeditie

Ofschoon de e-commerce-handel en daarmee het pakketvervoer zich vanaf het begin van het lopende boekjaar ‘normaliseerde’ vergeleken met het eerste kwartaal van 2021, werd die afname ruimschoots gecompenseerd door de sterke vraag naar de logistieke diensten bij de divisies expeditie en contractlogistiek. DHL Global Forwarding zag het bedrijfsresultaat zelfs verdrievoudigen naar 601 miljoen euro bij een omzetstijging van 55% naar 7,4 miljard euro. Die toename was vooral toe te schrijven aan de verdere stijging van de lucht-en zeevrachttarieven, aldus de directie.

Door de omzetstijging was expeditie voor het eerst de grootste inkomstenbron binnen het Duitse transportconcern, groter dan de omzet uit het vlaggeschip DHL Express. Die kwam uit op 6,4 miljard euro, een toename van bijna 16%. Het bedrijfswinst van de internationale koerier kwam uit op 971 miljoen euro, een fractie hoger (tien miljoen euro) vergeleken met de eerste drie maanden van 2021.

DHL Supply Chain (contractlogistiek) zag het ebit intussen met bijna 23% stijgen naar 205 miljoen euro. De omzet uit de warehouse-activiteiten liet verder een plus van 17,7% zien naar 3,8 miljard euro.

Pakketvervoer

In het nationaal pakketvervoer (Post & Paket) zag DP DHL de omzet met 400 miljoen teruglopen naar 4,2 miljard euro, terwijl de bedrijfswinst  met 355 miljoen euro rond de 200 miljoen euro lager uitviel. Het resultaat voor belastingen bij de divisie eCommerce Solutions lag intussen ook onder druk en kwam uit op 102 miljoen euro, een afname van 15 miljoen euro. De omzet bleef bij deze werkmaatschappij met 1,4 miljard euro (-0,6%) nagenoeg gelijk aan vorig jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Jackpot voor Deutsche Post DHL | NT

Jackpot voor Deutsche Post DHL

Kwartaalcijfers

Deutsche Post DHL (DP DHL) maakte over het eerste kwartaal van dit wederom een winstsprong. Het resultaat voor belastingen (ebit) nam met ruim 300 miljoen euro toe naar 2,2 miljard euro, terwijl de omzet met bijna 20% steeg naar 22,6 miljard euro. Dat maakte het Duitse pakketen transportconcern bekend.

Volgens de directie is de groep er in geslaagd de sterke kostenstijgingen van de eerste drie maanden, vooral bij de inkoop van brandstof, grotendeels te neutraliseren en blijft het rendement hoog, ofschoon de winstmarge vergeleken met de eerste drie maanden van 2021 met 10% afnam.

Expeditie

Ofschoon de e-commerce-handel en daarmee het pakketvervoer zich vanaf het begin van het lopende boekjaar ‘normaliseerde’ vergeleken met het eerste kwartaal van 2021, werd die afname ruimschoots gecompenseerd door de sterke vraag naar de logistieke diensten bij de divisies expeditie en contractlogistiek. DHL Global Forwarding zag het bedrijfsresultaat zelfs verdrievoudigen naar 601 miljoen euro bij een omzetstijging van 55% naar 7,4 miljard euro. Die toename was vooral toe te schrijven aan de verdere stijging van de lucht-en zeevrachttarieven, aldus de directie.

Door de omzetstijging was expeditie voor het eerst de grootste inkomstenbron binnen het Duitse transportconcern, groter dan de omzet uit het vlaggeschip DHL Express. Die kwam uit op 6,4 miljard euro, een toename van bijna 16%. Het bedrijfswinst van de internationale koerier kwam uit op 971 miljoen euro, een fractie hoger (tien miljoen euro) vergeleken met de eerste drie maanden van 2021.

DHL Supply Chain (contractlogistiek) zag het ebit intussen met bijna 23% stijgen naar 205 miljoen euro. De omzet uit de warehouse-activiteiten liet verder een plus van 17,7% zien naar 3,8 miljard euro.

Pakketvervoer

In het nationaal pakketvervoer (Post & Paket) zag DP DHL de omzet met 400 miljoen teruglopen naar 4,2 miljard euro, terwijl de bedrijfswinst  met 355 miljoen euro rond de 200 miljoen euro lager uitviel. Het resultaat voor belastingen bij de divisie eCommerce Solutions lag intussen ook onder druk en kwam uit op 102 miljoen euro, een afname van 15 miljoen euro. De omzet bleef bij deze werkmaatschappij met 1,4 miljard euro (-0,6%) nagenoeg gelijk aan vorig jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement