De exportgroei viel wel sterker uit dan economen hadden verwacht. Die hadden gerekend op een toename met 2,7 procent. In maart steeg de uitvoer nog met 14,7 procent. De import bleef ongewijzigd ten opzichte van een jaar geleden, na een daling van 0,1 procent in maart. Economen hadden een daling van de invoer met 3 procent voorzien.

De Chinese overheid staat onder toenemende druk om de economische groei in het land aan te zwengelen, nu de corona-uitbraken en -beperkingen een groot deel van de economie lamleggen. Veel bedrijven hebben problemen met logistiek en transport. Ook hebben bedrijven moeite om de nodige grondstoffen en materialen geleverd te krijgen. De oorlog in Oekraïne draagt daar ook aan bij, maar de situatie in China is zelf ook een belangrijke oorzaak van de verstoringen die elders worden gevoeld.

Minder elektronica

Julian Evans-Pritchard, econoom bij onderzoeksadviesbureau Capital Economics ziet daarnaast de afzwakking van de buitenlandse vraag als een belangrijk probleem. ‘De sterkste dalingen deden zich voor bij bij verzendingen naar de EU en de VS, waar er sprake is van hoge inflatie. De dalingen waren ook bijzonder uitgesproken in de export van elektronica. Dit wijst op een verdere aan de pandemie gerelateerde afname van de vraag naar Chinese goederen’, zegt hij tegen persbureau Reuters.

Zhiwei Zhang, hoofdeconoom bij vermogensbeheerder Pintpoint Asset Management, zegt tegen Reuters niet te verwachten dat de exportgroei in mei weer zal aantrekken omdat de leveringsproblemen aanhouden. ‘De inkrimping van de import is een signaal, aangezien de invoer van onderdelen van componenten bij veel bedrijven waarschijnlijk verstoord is. De hervatting van de productie verloopt in dit stadium vrij traag’, aldus Zhang.

Groeidoelstelling

De Chinese autoriteiten hebben beloofd meer stimuleringsmaatregelen te nemen om de economische groeidoelstelling van ongeveer 5,5 procent dit jaar te halen. Beijing houdt echter ook vast aan het strikte zerotolerancebeleid ten aanzien van het coronavirus. Deze twee doelstellingen zijn volgens veel economen niet met elkaar te rijmen.

De Chinese export naar Rusland nam in de eerste vier maanden van het jaar toe met 11,3 procent. De Chinese import van Russische goederen steeg in die periode met bijna 38 procent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement