Het gaat om de divisie ‘global forwarding’ van C.H. Robinson, de internationale expeditiepoot waarmee het Amerikaanse bedrijf vooral lucht- en zeevrachtklanten bedient. Met de koop zou DSV zijn toegang tot de zeevaartroute tussen Azië en de Verenigde Staten vergroten, meldt Reuters. Het ligt voor de hand dat ook het grote bestand aan Amerikaanse klanten van C.H. Robinson de interesse van DSV heeft aangewakkerd.

6,7 miljard dollar omzet

C.H. Robinson heeft naar eigen zeggen voor 21 miljard dollar aan lading in beheer. Internationale expeditie is de tweede grootste bedrijfstak van de onderneming, die van oudsher vooral furore maakte als een van de grootste spelers in het Amerikaanse landtransport. De expeditiedivisie was in 2021 goed voor een omzet van 6,7 miljard dollar, bijna een derde van de totale omzet van het bedrijf. In het kielzog van de hausse in de containervaart en luchtvracht liep het resultaat voor belastingen bij de expeditiepoot van het bedrijf vorig jaar op naar 511 miljoen dollar. Driekwart daarvan kwam voor rekening van de containervaart.

Ook dit jaar blijft C.H. Robinson de vruchten plukken van de hoge tarieven en volumes in de lucht- en zeevracht. In het eerste kwartaal van 2022 wisten de Amerikanen de omzet uit de internationale expeditie op te voeren naar 2,2 miljard dollar, bijna 90% meer dan in de eerste drie maanden van vorig jaar.

Volgens Reuters is DSV niet geïnteresseerd in de overname van andere bedrijfsonderdelen van C.H. Robinson. De Denen zouden ook geen oren hebben naar de koop van het gehele bedrijf.

DSV werkt al langer aan uitbreiding van zijn activiteiten in de Verenigde Staten. Het bedrijf zet daarbij fors in op overnames en deinst er niet voor terug om diep in de buidel te tasten. In 2016 nam het concern UTI International over om zijn aanwezigheid in de VS en Afrika te vergroten. Met de koop van Panalpina in 2019 en die van Agility GIL in 2021 klom DSV op naar de derde plek in de mondiale expeditiemarkt na DHL en K+N.

Beurskoers

Het nieuws over de interesse zette de koers van het aandeel C.H. Robinson dinsdagochtend ruim 12% hoger, de grootste stijging in tien jaar. Later op de dag moest het aandeel, dat is genoteerd aan de Nasdaq, weer iets terrein prijsgeven, om te sluiten met een winst van 6%.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement