De regering in Londen wil op eigen houtje af van het Noord-Ierland-Protocol, dat ervoor moest zorgen dat er na de Brexit geen harde grens zou komen tussen het tot het Verenigd Koninkrijk behorende Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland. Die zou de dure vrede tussen pro-Ierse katholieken en pro-Britse protestanten op het eiland op het spel kunnen zetten. Maar het protocol bemoeilijkt de handel tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk en zorgt ervoor dat de Noord-Ieren Brusselse regels moeten blijven volgen, klaagt Londen.

De EU hervat een zogeheten inbreukprocedure tegen de Britten die zij vorig jaar had stilgelegd en neemt daarin een volgende stap. De Europese Commissie wilde met de pauze vorig jaar een minnelijke oplossing mogelijk maken, maar Londen heeft daar volgens Brussel zelf een streep doorgezet. Als de Britse regering de EU niet binnen twee maanden tegemoetkomt, kan zij naar het Europees Hof van Justitie stappen.

Grensinspectie

Daarbovenop komen nog eens twee nieuwe soortgelijke procedures, over onder meer het uitblijven van de afgesproken controleposten voor grensinspecties en de douanegegevens die de Britten zouden verstrekken. Daarin zet het dagelijks bestuur van de EU nu de eerste stap. De grensbewaking kan geen verder Brits getreuzel lijden, want er zijn al volop aanwijzingen voor smokkel van bijvoorbeeld elektronica en sigaretten, zeggen EU-bronnen.

Dat de EU overgaat tot zulke maatregelen tegen een nauwe bondgenoot zegt genoeg over hoezeer die het vertrouwen van Brussel heeft verspeeld, zei Sefcovic twee dagen na de presentatie van de nieuwe Britse plannen. Toch ‘staat onze deur open, ondanks dit alles en onze ervaringen van de afgelopen maanden.’ Ook al negeren de Britten de uitgestoken hand volgens hem al een jaar.

Daarom heeft hij de grensregels nog eens verduidelijkt en toegelicht en zijn voorstellen om onbedoelde problemen te verhelpen verder uitgewerkt. Dat moet duidelijk maken dat het verschepen van een lading Britse goederen naar Noord-Ierland niet driehonderd pagina’s aan papierwerk vereist, zoals Londen beweert, maar slechts drie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement