De blokkeeracties tegen de stikstofplannen van het kabinet begonnen maandagochtend, maar zijn bij sommige centra nog steeds aan de gang. Van supermarktketen Jumbo zijn dinsdagochtend nog steeds drie locaties geblokkeerd door actievoerders, laat een woordvoerster weten.

Volgens RTV Drenthe was ook een distributiecentrum van Jumbo in Beilen geblokkeerd, maar de boeren vertrokken daar dinsdagochtend na een gesprek met de burgemeester. Ook in Gieten is een distributiecentrum van Coop rond 10.00 uur weer vrij na een blokkade, aldus RTV Drenthe.

Een woordvoerder van Aldi laat weten dat de situatie bij de distributiecentra ongewijzigd is ten opzichte van maandag. ‘Twee van de zes distributiecentra zijn nog steeds geblokkeerd, namelijk Drachten en Deventer.’ De in- en uitgang van de verdeelcentra van Coop, Aldi en Sligro worden sinds maandag geblokkeerd. De gemeente Deventer heeft daarom sinds 10.30 uur een noodverordening afgekondigd om de blokkades bij de centra te beëindigen.

Een blokkade van distributiecentra van Lidl en Albert Heijn en van de logistieke bedrijven LSPB Nabuurs en AG Logistics Services in Oosterhout bij Nijmegen is dinsdagochtend opgeheven nadat de ME ter plaatse kwam. Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos (gemeente Overbetuwe) kondigde een noodbevel af. Actievoerende boeren die de locaties sinds maandagochtend met trekkers blokkeerden gingen uiteindelijk uit eigen beweging rustig weg. Het ging in totaal om zo’n tachtig demonstranten die deze centra blokkeerden.

Om de boerenblokkades van distributiecentra ‘in te dammen’, is in het Gelderse Nijkerk maandagavond een noodverordening uitgevaardigd, liet de gemeente weten. Actievoerders staan daar nog steeds bij een distributielocatie van Boni. Een aantal heeft er de nacht doorgebracht, een ander deel heeft de trekker achtergelaten om dinsdagochtend weer terug te keren, aldus De Stentor. Een verslaggever ter plaatse ziet dat de laadstations geblokkeerd zijn, de sfeer is rustig.

Maandag hadden zo’n twintig distributiecentra van Boni, Coop, Poiesz, Aldi, PLUS, Lidl, Vomar en groothandel Sligro te maken met blokkades van boeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement