Vooral Duitsland, de grootste economie van Europa, zal waarschijnlijk te kampen krijgen met een flinke economische krimp. Het land is sterk afhankelijk van Russisch gas en wanneer Moskou de gastoevoer volledig dichtdraait, zou dat een zware recessie in Duitsland kunnen veroorzaken.

‘We gaan uit van een recessie op basis van het reeds ingevoerde embargo op Russische olie en de impact van hogere grondstoffenprijzen op de industrie’, zei econoom Erik-Jan van Harn van Rabobank. ‘De Duitse economie vertraagt nu al en de trend is duidelijk neerwaarts.’

De stijgende kosten van levensonderhoud in Europa zetten daarnaast de koopkracht van consumenten steeds meer onder druk en eisen een steeds grotere tol van het bedrijfsleven. De energierekeningen van consumenten dreigen daarbij verder op te lopen wanneer Europa de gasvoorraden voor deze winter niet voldoende kan bijvullen.

Duitsland

De Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK) waarschuwde afgelopen weekeinde al dat een volledige Russische leveringsstop zou kunnen leiden tot een economische krimp van 10% of meer in Duitsland in de winterperiode. Veel bedrijven zullen de activiteiten moeten stoppen als er geen gas meer is.

Volgens de door Bloomberg ondervraagde economen zal de inflatie in het eurogebied dit kwartaal waarschijnlijk een piek bereiken. In 2024 zal de inflatie naar verwachting zijn teruggekeerd naar het inflatiedoel van 2% van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB zal naar verwachting de depositorente tegen het einde van het jaar hebben verhoogd tot 0,75% en tot 1,25% in maart volgend jaar. De depositorente, ofwel de rente waartegen banken geld kortlopend bij de centrale bank kunnen stallen, bedraagt momenteel min 0,5%.

Volgens econoom James Rossiter van TD Securities zal de eurozone waarschijnlijk in de tweede jaarhelft in een milde recessie belanden. De economische krimp zal de vraag echter niet genoeg afremmen om de inflatie weer op het streefcijfer te krijgen, waardoor de ECB volgens Rossiter op een pad van geleidelijke renteverhogingen terechtkomt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement