Dit blijkt uit cijfers die persbureau Reuters heeft verzameld. Ook in mei lieten de Chinese exportcijfers met een groei van 16,9% al zien dat er sprake was van herstel  in de leveringsketen nadat de coronabeperkingen grotendeels werden opgeheven. In juni heeft de containeroverslag in de haven van Shanghai zich hersteld naar zeker 95% van het normale niveau. Vooral de export van auto’s zat de afgelopen maand stevig in de plus met een groei van 30,5% ten opzichte van een jaar eerder.

Het persbureau is echter sceptisch over in hoeverre deze economische groei blijvend is. Vooral stijgende rentetarieven die nodig zijn om de hoge inflatie te beteugelen, de oorlog in Oekraïne en de blijvende dreiging voor meer coronalockdowns in het land zorgen momenteel voor onzekerheid. Maandag zaten 31 Chinese steden opnieuw in gehele of gedeeltelijke lockdown. Ook vraagt persbureau Bloomberg zich af of de hoge exportcijfers niet eenmalig zijn, aangezien er nu kort na de lockdown in Shanghai achterstanden weggewerkt moeten worden.

Grondstoffen

De import naar China zag bovendien slechts een toename van 1% ten opzichte van 2021 terwijl analisten volgens Reuters zeker een groei van 3,9% hadden voorspeld. Vooral de invoer van grondstoffen daalde flink. Zo daalde de invoer van ruwe olie en kolen met respectievelijk 11- en 33% ten opzichte van het jaar ervoor.

Ook de import van sojabonen daalde met 23% ten opzichte van 2021 vanwege de hoge prijzen die weer leiden tot een dalende vraag. ‘Hoewel de containeroverslag in Chinese havens de afgelopen maanden weinig is veranderd, zorgt de beperkte binnenlandse vraag voor meer capaciteit voor handel met het buitenland’, aldus Julian Evans-Pritchard, econoom bij economisch adviesbureau Capital Economics over de beperkte vraag naar goederen in het land.

Evans-Pritchard stelt daarnaast dat de importvolumes de afgelopen drie jaar niet zo laag zijn geweest als nu en dat dit wijst op aanhoudende zwakte van de Chinese bouwsector, waar normaal juist veel groei vandaan komt.  Ook Iris Pang, econoom bij ING, vindt de situatie zorgelijk en laat aan Reuters weten dat ze vindt dat de vraag naar goederen in China zich enigszins had moeten herstellen op het moment dat er geen langdurige lockdowns meer waren in het land.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement