Dat blijkt uit de maandag gepresenteerde financiële cijfers over de eerste zes maanden van het lopende boekjaar van K+N. Het resultaat voor belastingen (ebit) steeg over dezelfde periode met een bijna identiek percentage (112%) naar 2,23 miljard euro, terwijl de omzet van de grote Zwitserse netwerkexpediteur door de sterk gestegen zee-en luchtvrachtprijzen een toename van 55% naar 20,9 miljard euro liet zien.

Zeevracht

Motor achter de klinkende resultaten blijven de divisies luchtvracht en zeevracht van K+N. Zo wist het bedrijf in de in de containervaart het resultaat voor belastingen met maar liefst 140% te verhogen naar ruim 1,2 miljard euro bij een verkocht volume van 2,2 miljoen teu.

De omzet in de zeevracht nam daarbij met 88% toe naar 10 miljard euro. Dat betekent dat de inkomsten per teu van ruim 2.400 euro naar 4.560 euro omhoog schoten vergeleken met de al sterk stijgende zeevrachtinkomsten in de eerste helft van 2021.

Luchtvracht

Bij de luchtvrachtdivisie ging het qua winstgevendheid iets minder hard dan bij de collega’s van de containervaart, maar dat had hoofdzakelijk te maken met de hogere operationele kosten door de sluiten van het Russisch luchtruim en de lockdown op Chinese luchthaven. Daardoor vielen de operationele kosten hoger uit. Desalniettemin was er sprake van een verdubbeling van het resultaat naar 837 miljoen euro vergeleken met 2021, terwijl het volume slechts met 11% steeg naar 1,1 miljoen ton. De omzet nam met bijna 60% toe naar 6,4 miljard euro.

K+N wist verder in het wegvervoer de omzet te verhogen met 12% naar iets meer dan 2 miljard euro. Het halfjaarresultaat lag op 81,5 miljoen euro, een stijging van 48%. De werkmaatschappij contractlogistiek liet de minste groei zien over de eerste zes maanden van het lopende fiscale jaar. De omzet nam met 7% naar 2,43 miljard euro maar licht toe. Het ebit eindigde op 82 miljoen euro, een verbetering van 13% vergeleken met de cijfers van vorig jaar.

‘Solide’

Een winstprognose voor de rest van het jaar wordt door K+N intussen niet afgegeven, ofschoon de directie wel verwacht dat voor de tweede helft van dit jaar de vraag uit de markt ‘verder solide’ zal zijn’, aldus bestuursvoorzitter Jörg Wolle.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement