De marktprijs voor een megawattuur gas is woensdagochtend door het dak geschoten naar een duizelingwekkende 227 euro. Gas is nog nooit zo duur geweest, zelfs niet direct na de Russische inval in Oekraïne. Ter vergelijking: vorige maand schommelde de prijs nog rond de 85 euro per megawattuur en tot een jaar geleden was een prijs van 20 euro normaal, elf keer zo weinig als nu. Bij de energie-intensieve industrie staan daardoor nu alle seinen op rood.

‘Zo verbruiken chloor-, kunstmest- en aluminiumproducenten erg veel gas. Deze prijzen hebben een disruptief effect op de hele economie’, zegt Janssen, die de industriële bedrijven in de Rotterdamse haven vertegenwoordigt. ‘Chloor is een belangrijke grondstof voor halffabrikaten. Als de productie wegvalt of fors duurder wordt, leidt dat tot problemen in vele ketens.’

Janssen benadrukt dat de procesindustrie nog niet meteen morgen de productie af zal hoeven te schalen. ‘Het gaat om dagkoersen, er zit nu veel emotie in de prijs, en de industrie koopt in via langetermijncontracten. Maar ook die moeten een keer verlengd worden en daarbij ontkom je dan niet aan een forse prijsverhoging.’

Toeleveringsbedrijven

De vrees bestaat verder dat de Duitse industrie hard geraakt wordt door de energiecrisis, wat dan tot vraaguitval leidt bij Nederlandse toeleveringsbedrijven. Om het wegvallen van grote volumes Russisch gas op te vangen, maakte de Europese Unie deze week onderling de afspraak 15% gas te gaan besparen. ‘Het is goed dat dat gebeurt’, vindt Janssen. ‘Maar ik moet nog maar zien of het lukt. Ik besef dat het een lastige politieke discussie is, maar indien we ‘als last resort’ de gaskraan in Groningen open gooien, is er in Europa deze winter geen enkel probleem. En met deze prijzen is er ruim voldoende budget beschikbaar om de Groningers ruimhartig te compenseren.’

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom verlaagde woensdagochtend de gaslevering via de belangrijke pijpleiding Nord Stream 1 naar 20% van de totale capaciteit. Het bedrijf gaf als reden het onderhoud aan een turbine, maar Europa denkt dat de Russische president Poetin vooral politieke motieven heeft vanwege de Europese steun aan Oekraïne.

In Nederland krijgen metaalbedrijven het meeste last van het afschalen van de capaciteit voor gasleveringen in de Nord Stream 1-pijpleiding, zo verwacht de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME. ‘Ongeveer een kwart van de kostprijs van dat product bestaat uit energie. Gaat die kostenpost omhoog, dan heeft dat natuurlijk enorme gevolgen’, aldus de organisatie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement