In vergelijking met het tweede kwartaal van 2021 distribueerde Bpost 7,5% minder volume post en 12,9% minder volume pakjes. De terugval van de pakjes had deels te maken met de beslissing van Amazon om een eigen distributiesysteem te organiseren. Zonder Amazon mee te rekenen zou de daling slechts 2,9% bedragen.

Ook de hoge loonkosten speelden de Bpost parten en zullen dit later dit jaar blijven doen. In het eerste kwartaal kon het bedrijf de verhoging van de lonen nog compenseren met de vermindering van het aantal medewerkers, maar Belgische koppeling van de lonen bij de overheid en een groot deel van de bedrijfswereld aan de gezondheidsindex, die zelf erg inflatiegevoelig is, zullen Bpost later dit jaar nog pijn doen.

De winst van de in 2017 overgenomen Amerikaanse dochter Radial steeg met 18% en is daarmee goed voor ruime een derde van de totale bedrijfsopbrengsten. Dit zorgde ervoor dat de totale omzet (1,035 miljard euro) slechts 0,2% lager lag dan een jaar geleden. Overigens komt zowat 44% van alle inkomsten van Bpost uit het buitenland.

Radial

Radial neemt uitgebreide logistieke en webdiensten op zich voor grote bedrijven die aan e-commerce doen. Het beschikt hiervoor over onder een callcenter met meer dan 3.000 medewerkers en 27 depots. Het was eerder ontstaan vanuit een versmelting van de zoekertjeswebsite eBay met het logistieke bedrijf Innotrac.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement