Dat stelt de Europese milieu- en klimaatkoepel Transport & Environment (T&E) in een studie naar de mogelijkheden om de afhankelijkheid van olie-import te verminderen. Boodschap is dat de Europese Unie het opdrogen van de importstroom uit Rusland niet als een bedreiging moet zien, maar als een kans om te verduurzamen en zijn afhankelijkheid te verminderen.

Volgens T&E kan de Europese transportsector met een aantal ‘haalbare en gemakkelijk uitvoerbare’ maatregelen binnen een jaar 38,8 miljoen ton olie-equivalenten (mtoe) besparen. Dat komt overeen met de helft van de huidige olie-import uit Rusland. Zowel de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk heeft aangekondigd voor het eind van het jaar een verbod op de import van Russische olie te willen instellen.

Brandstofaccijns

Concreet denkt de klimaatclub aan het afschaffen van kortingen en vrijstellingen op brandstofaccijns, stroomlijnen van vrachtwagens, minderen zakelijk vliegen en autorijden en meer thuiswerken. De organisatie zegt daarmee aan te sluiten op het REpowerEU-plan, dat Brussel in mei presenteerde. Dat is overigens vooral gericht op het verminderen van de afhankelijkheid van Russisch gas.

De organisatie stelt dat de Europese olie-behoefte tegen 2030 met 111,5 mtoe kan worden teruggedrongen. Dat is ruimschoots voldoende om het wegvallen van de Russische olie op te vangen. Die is nu nog goed voor een kwart van de totale import. Besparingen in het transportsector tikken hard aan, omdat die volgens T&E verantwoordelijk is voor tweederde van het totale Europese olieverbruik.

Belangrijkste actiepunt op de middellange en lange termijn is volgens de organisatie de massale elektrificatie van het wegverkeer, vooral personenauto’s, bestelwagens en busjes. Ook het vrachtvervoer zou het brandstofverbruik drastisch moeten terugdringen, onder meer via nul-emissie aandrijving. De scheepvaart kan het brandstofverbruik volgens T&E relatief eenvoudig terugdringen met maatregelen als langzamer varen en een betere planning.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement