Volgens de Duitse minister van Economie en Klimaat, Robert Habeck, raken de Duitse opslagplaatsen snel vol. De doelstelling om voor oktober 85% van de gasopslag te hebben gevuld, wordt naar verwachting in september al bereikt. Het streefcijfer voor september werd vorige maand al bereikt.

De levering van gas blijft evenwel een heikel punt. De gasstromen uit Rusland zijn minder groot dan voorheen. Daarbij leven er zorgen over de toekomstige leveringen via de gaspijpleiding Nord Stream tussen Rusland en Duitsland, die vanwege onderhoud stil komt te liggen. Daarnaast kampt de Noorse gasproductie met storingen. Verder is de concurrentie op de markt voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) moordend.

Regeringen nemen ook maatregelen om de lasten voor onder andere huishoudens te verlichten. Daarvoor hebben zij zo’n 280 miljard euro opzijgezet. De vraag is of dat genoeg is. Tsjechië, dat het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, roept energieministers van EU-lidstaten bijeen om oplossingen voor het hele landenblok te bespreken.