Ikea laat in een verklaring weten ‘enorm geschrokken’ te zijn van de bevindingen. De samenwerking met Alert, dat zijn hoofdkantoor heeft in Amsterdam, zou per direct zijn opgezegd. ‘Iedere persoon die Ikea-­producten vervoert, behoort goede en eerlijke arbeidsvoorwaarden te hebben’, aldus het woonwarenhuis.

Alert Logistiek heeft Sebastiaan Vos van JPR Advocaten aangesteld als woordvoerder rondom de aangetroffen misstanden. Vos laat weten nog geen rapport van de Arbeidsinspectie te hebben ontvangen en daarom niet in te kunnen gaan op vragen van Nieuwsblad Transport.

Woordvoerder Paul van den Burg van de Arbeidsinspectie zegt ‘verrast’ te zijn dat Ikea maatregelen heeft genomen, gezien het feit dat de misstanden ook al eerder waren geconstateerd. ‘We zijn blij dat de inspecties en conclusies nu effect hebben gesorteerd.’

Rapport

Na de constatering dat er buitenlandse werknemers zonder de vereiste papieren werken bij een bedrijf, kunnen boetes worden opgelegd, legt de woordvoerder uit. ‘En die boete is voor alle partijen in de keten, ook voor de opdrachtgever. Het geldt dus niet alleen voor het bedrijf waar de misstand zit’, aldus Van den Burg. De boete is tussen de 4.000 en 6.000 euro per persoon.

Ikea werkte in een aantal regio’s samen met Alert. Zij bezorgden de producten bij klanten thuis. Ikea schrijft in een memo aan het personeel te hopen dat klanten geen hinder zullen ondervinden van de breuk met de bezorger, maar sluit niet uit dat bestellingen van klanten op een later tijdstip bezorgd zullen worden. Daarover zullen klanten tijdig op de hoogte worden gesteld. De bestellingen worden nu bezorgd door eigen medewerkers van Ikea of door andere vaste transportpartners in Nederland. ‘Ondertussen werken we ook toe naar een permanente oplossing.’

Wie telefonisch contact opneemt met Alert hoort dat de logistieke dienstverlener ook werkt voor Hornbach, Homediscounter en iBood. Of deze partijen de samenwerking met Alert Logistiek voortzetten, is onduidelijk. Hornbach is niet bereikbaar voor commentaar. Homediscounter werd eind vorige maand failliet verklaard. iBood laat weten dat Alert als onderaannemer voor hen bezorgingen verzorgt. De samenwerking wordt voorlopig gewoon voortgezet. ‘Zolang onduidelijk is wat er nu precies aan de hand is.’

Brinkman

Het is niet de eerste keer dat Ikea in de problemen komt met een vervoerder vanwege het onderbetalen van chauffeurs. Wegvervoerder Brinkman Trans Holland voerde ritten uit zonder transportvergunning en zette schijnzelfstandigen in. Ook werden buitenlandse chauffeurs uit Oekraïne en Moldavië ingezet die illegaal in hun cabines bivakkeerden.

Alert Logistiek heeft 35 werknemers en bestaat sinds 2006. In 2020 bedroegen de totale activa 3,4 miljoen euro. Alert heeft filialen in Vianen en Amsterdam. Eerder heette het bedrijf Alert Transport Services.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement