Mykola Solsky, de Oekraïense minister van landbouw en voedsel, heeft volgens het Amerikaanse persbureau Reuters gezegd dat Polen een Oekraïens voorstel voor de aanleg van zo’n pijpleiding heeft geaccepteerd. De capaciteit ervan zou ongeveer 2 miljoen ton per jaar moeten worden. Op welke termijn de pijpleiding klaar voor gebruik zou kunnen zijn, is nog onduidelijk.

Goed nieuws

De komst van een speciale zonnebloemoliepijpleiding zou goed nieuws kunnen betekenen voor Nederland. Sinds de Russische inval in Oekraïne kwam de zonnebloemolie-business in Oekraïne nagenoeg stil te liggen – bedrijven deden de deuren dicht, mogelijkheden om zonnebloemolie te exporteren raakten geblokkeerd – maar voordat de oorlog uitbrak, was Nederland volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) de grootste afnemer van Oekraïense zonnebloemolie. Zo importeerde Nederland in 2021 nog voor 538 miljoen euro zonnebloemolie uit het Oost-Europese land, wat betekent dat 84% van álle zonnebloemolie die Nederland invoerde, uit Oekraïne afkomstig was. Slechts 15% van die olie bleef in Nederland, de rest kwam uiteindelijk in het buitenland terecht: ofwel direct als wederuitvoer, of indirect als export na verdere verwerking in Nederland.

Zonnebloemolie wordt gebruikt om mee te bakken en te braden en zit ook in tal van producten verwerkt, zoals koekjes, mayonaise, babyvoeding en vleesvervangers. Door de oorlog moest Nederland dan ook verwoed op zoek naar (vaak duurdere) alternatieven als palmolie, raapzaadolie en sojaolie.

Creatief

Ook Oekraïne wordt gedwongen om creatief te zijn, zo heeft minister Solsky gezegd, en moet ‘alternatieve, krachtige logistieke exportroutes’ voor zijn zonnebloemolie bedenken, waarvan de te bouwen pijpleiding er nu een is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement