‘De tijd van onderhandelen is voorbij’, zei minister van Financiën Bruno Le Maire tegen tv-zender BFM TV. Hij noemde het voortzetten van de acties ondanks het akkoord ‘onwettig en onacceptabel’. De stakingen gaan hun vierde week in bij CGT, dat een minderheid van het personeel in de sector vertegenwoordigt. Volgens de vakbond zijn er maandag acties op zeker vijf locaties. De bond wil een loonsverhoging van 10 procent.

De stakingen hebben geleid tot brandstoftekorten bij een groot deel van de tankstations in het land. Ook de afgelopen dagen was de toelevering nog verstoord bij ongeveer een derde van de benzinepompen. Transportminister Clement Beaune zei dat de problemen tot volgende week kunnen aanhouden. Werknemers van branchegenoot ExxonMobil zijn wel weer aan het werk gegaan.

De Franse premier Elisabeth Borne riep dit weekend de werknemers van TotalEnergies die nog staken op om ‘het land niet te blokkeren, met alle moeilijkheden die daaruit voortvloeien’. Ongeveer 30 procent van de tankstations in Frankrijk heeft problemen met de levering van een of meerdere brandstoffen. ‘Dat zijn er te veel’, zei de Franse premier. De angst bestaat dat de problemen bij de tankstations de toch al moeizaam draaiende Franse economie verder zullen schaden.

De waarschuwing van Borne kwam nadat tienduizenden mensen zondag door Parijs marcheerden om te protesteren tegen de stijgende kosten van het levensonderhoud. De alliantie van linkse oppositiepartijen Nupes had opgeroepen tot die mars. Het protest werd geleid door Jean-Luc Mélenchon van de links-radicale partij LFI. De politie hield op voorhand rekening met 30.000 demonstranten. De organisatoren spraken na afloop van 140.000 aanwezigen. Dat getal is niet bevestigd door de autoriteiten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement