Kern van de zaak is het steeds harder moeten werken voor hetzelfde geld, aldus de brancheclub. De BVPD is de procedure begonnen via Pakket Post en Mailgroep Haarlemmermeer, het bedrijf van haar voorzitter Ruud Wassenaar.

Hij reed vijftien jaar voor PostNL en zag het aantal te bezorgen pakketten door zijn bedrijf stijgen van 60.000 naar 340.000 stuks. Maar onder de streep zou hij daar veel te weinig aan hebben overgehouden. Zo kon Wassenaar zich in al die tijd naar eigen zeggen geen arbeidsongeschiktheidsverzekering of pensioen veroorloven.

Advocaat Danny Snijders wijst op de volgens hem volstrekt ondoorzichtige tariefmodellen van PostNL. Volgens hem kan op geen enkele wijze worden getoetst of de vergoedingen die PostNL biedt aan zelfstandige pakketbezorgers wel redelijk zijn. “Hoe PostNL de tarieven opbouwt is volkomen ondoorzichtig.”

PostNL ziet dat anders en laat weten weten minimaal eens per jaar met ondernemers over routes, stops en tarieven te praten. “Ons tariefmodel is zo ingericht dat er rekening wordt gehouden met de diverse kosten die een ondernemer heeft”, aldus het bedrijf. Sinds maart dit jaar betaalt PostNL ondernemers bijvoorbeeld ook een tegemoetkoming voor de hogere brandstofkosten. “Ons uitgangspunt is dat onze ondernemers een goede boterham moeten kunnen verdienen.”