In de pakjesafdeling steeg de omzet wel, maar nam het verdeelde volume af met 3,8%. Die achteruitgang is helemaal te wijten aan het wegvallen van Amazon als klant. Andere klanten konden de insourcing van de distributie door Amazon slechts gedeeltelijk compenseren. In de brievenpost daalden de volumes nog sterker, met 7,7%. Die daling is overigens al jaren een recurrent verschijnsel.

Winst

De bruto kwartaalwinst bedroeg 98,3 miljoen euro, 6,1% minder dan een jaar geelden. De operationele winst viel terug naar 26 miljoen euro, een derde minder dan vorig jaar. Bpost vocht tegen de verdere stijgingen van de loon- en andere kosten door nog maar eens 930 (voltijds equivalente) medewerkers te ontslaan. Die beweging lijkt nog niet te einde. Vandaag de dag is Bpost nog altijd goed voor 38.768 voltijdse banen.

Afgelopen week heeft is Henri de Romrée als interim CEO van Bpost afgelost door Philippe Dartienne, tot dan toe financieel directeur. De Romrée had eerder dit jaar de plaats ingenomen van Dirk Tirez. Die zag zich gedwongen ‘een stap opzij te zetten’, wegens een lopend onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij het toekennen van een nieuw contract met de uitgevers voor de bedeling van kranten en tijdschriften in België.

De Belgische overheid ondersteunt die distributie met een jaarlijkse subsidie van 125 tot 175 miljoen. Het systeem ligt ook principieel onder vuur, mee omdat de overheid die steun, die bij staatsbedrijf Bpost terechtkomt, omschrijft als steun aan de onafhankelijke media.

Radial, het Amerikaanse dochterbedrijf waarmee Bpost e-commercebedrijven logistieke en webdiensten aanbiedt, was de motor voor internationale groei. Bpost gewaagt voor Radial van een ‘genormaliseerde’ omzet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement