Volgens de vakbond verhoogt het postbedrijf de lonen per 1 april 2022 buiten de goedkeuring van de vakbonden om. ‘De aankondiging komt op het moment dat de FNV het bedrijf heeft laten weten dat medewerkers op zeer korte termijn in actie komen. PostNL wil met de bonden geen goede cao afspreken en komt nu met een zoethoudertje richting de medewerkers en ze presenteren dat als een mooie bonus’, aldus haar bestuurder Mariska Exalto.

PostNL heeft de vakbonden in de cao-onderhandelingen voorgesteld om de salarissen te verhogen in twee stappen. ‘De eerste stap geldt vanaf april 2022, die ontvangen onze collega’s met terugwerkende kracht in december en die zetten we daarna door’, aldus PostNL. Dat betekent 4,5% meer loon voor de eerste loonschalen, aflopend tot 2,5% voor de hoogste schalen. ‘We vertrouwen erop dat we snel met de vakorganisaties verder praten over een nieuwe cao, waarbij we onder meer de gehele loonsverhoging zullen bespreken’, voegt het bedrijf eraan toe.

Acties

De FNV liet eerder weten op ‘zeer korte termijn’ actie te gaan voeren bij PostNL, nadat de vakbond er niet uit was gekomen met het bedrijf.  ‘We bereiden acties voor die mogelijk zijn volgens het vonnis van de rechter’, zegt Exalto. De rechter stond eerder alleen acties toe zolang het bezorgen van essentiële post niet wordt verstoord, zoals rouwkaarten en medische brieven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement