Het percentage is gebaseerd op data van GLS, DHL, DPD en PostNL, verzameld door verzendplatform Wuunder. ‘December is altijd een piekperiode voor de logistieke sector en vooral rond de kerstdagen wordt er ontzettend veel besteld’, zegt Jeroen Gehlen, oprichter van het platform. ‘Dit heeft in het verleden regelmatig tot problemen geleid, omdat bezorgers het enorme aantal pakketten dat afgeleverd moest worden niet konden bijbenen.’

De dag met de meeste vertraagde pakketten in de week voor kerst was maandag 20 december. 37% van de pakketten was die dag vertraagd. Op maandag zijn er altijd meer pakketjes die te laat komen, doordat vervoerders in het weekend minder pakketten ophalen. De dag daarna was juist een punctuele dag waarop slechts 2% van de pakketten met vertraging werd afgeleverd. In Flevoland was er die dag zelfs geen enkel vertraagd pakket.

Vorig jaar

Regionaal zijn er kleine verschillen waarneembaar in het percentage vertraagde pakketjes. In Overijssel arriveerde 5% van de bestellingen te laat, in Flevoland en Zeeland was dat 9%. In de provincie Utrecht moesten de meeste mensen langer wachten op hun pakketje: daar kwam 10% later dan beloofd binnen.

Vorig jaar kondigde het kabinet vlak voor kerst een lockdown af en sloten de meeste winkels hun deuren. Veel mensen bestelden daarom op het laatste moment, waardoor het te druk werd voor de bezorgdiensten. Sommige klanten moesten toen meerdere dagen langer wachten op hun kerstcadeaus dan gebruikelijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement