CBRE wijst erop dat het aanbod aan vierkante meter aan distributiecentra al ver achterblijft op de marktvraag en die kloof zal dit jaar alleen maar groter worden. Van wat er al wordt opgeleverd op de markt, is intussen al 70% ‘voorverhuurd’, stelt Jim Orsel, hoofd Industrial & Logistics bij CBRE. Het blijft volgens hem dan ook ‘een enorme uitdaging om te blijven voldoen aan de aanhoudende gebruikersvraag’.

Toenemende bouwkosten

De reden voor dat tekort zijn de bekende factoren zoals de toenemende bouwkosten en een tekort aan grond. Daar komt dit jaar een factor bij: nieuwe beperkende overheidsmaatregelen, waardoor de nieuwbouw van logistiek vastgoed verder aan banden wordt gelegd, aldus CBRE.

De schaarste aan dc’s leidde in 2022 al tot huurstijgingen van 10-15%, blijkt uit het rapport. De hoogste stijgingen waren er daarbij in de regio’s Amsterdam, Eindhoven, Zuid-Limburg en Tilburg-Waalwijk. Deze prijsontwikkeling zet zich naar verwachting voort in het eerste halfjaar van 2023, concludeert CBRE.

Functiemenging

Er zit volgens de adviseur niets anders op dan oplossingen voor de logistieke dienstverleners te zoeken ‘in het efficiënter gaan benutten van de bestaande bedrijventerreinen’. Het gaat daarbij dan vooral om ‘functiemenging of meerlaags bouwen’. Orsel: ‘Lukt het niet om deze efficiëntieslag te maken dan heeft dit impact op de groei van de sector en de Nederlandse economie aangezien de branche een aandeel heeft van 9% in het BBP’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement