Dat maakte DSV donderdag bekend bij de presentatie van de voorlopige financiële cijfers over het boekjaar 2022. Het is de derde fiscale jaar op rij dat het concern, dat onder meer de afgelopen jaren Panalpina en Agility overnam, een recordwinst bekend maakt.

De florissante omzet-en winstcijfers over het boekjaar 2022 heeft de expediteur wederom  te danken aan de hoge lucht-en zeevrachttarieven. Vooral over de eerste helft van vorig jaar namen die een hoge vlucht. Dat beeld is wel in het najaar gaan kenteren door lagere prijzen en minder aanbod in de containervaart en luchtvrachtmarkt. Over het vierde kwartaal van vorig jaar moest DSV daarom al genoegen nemen met een omzetdaling van bijna 19% naar 6,9 miljard euro. Ook het resultaat voor belastingen (637 miljoen euro) moest een veer laten (-10,6%) vergeleken met dezelfde periode in 2021.

‘Normalisering’

Topman Jens Bjørn Andersen spreekt in die context van een ‘normalisering van de vrachtmarkt’, die zich in de rest van het lopende boekjaar 2023 waarschijnlijk zal ‘weerspiegelen’ in minder hoge inkomsten en winsten. Meer duidelijkheid zal hij over die minder gunstige marktontwikkeling voor de expediteurs geven bij de presentatie van de definitieve cijfers later in het voorjaar.

DB Schenker

Dat weerhoudt de Deense topman er overigens niet van om ook dit jaar te blijven kijken naar mogelijke overnames. Een naam die daar al enige tijd valt, is DB Schenker, dat recent door het Duitse moederbedrijf officieel in de etalage is gezet.

DSV blijft voor zijn inkomsten en winst verder sterk afhankelijk van de bedrijfsvelden zeevracht en aircargo. Dat laten de cijfers over 2022 nog eens overduidelijk zien. Zo kwam van het ebit van 3,4 miljard euro vorig jaar zo’n 2,8 miljard voor rekening van de doorverkoop van vrachtruimte van airlines en rederijen. Het resultaat uit deze twee activiteiten nam daarbij in het boekjaar 2022 toe met ruim 60% vergeleken met 2021, blijkt uit de voorlopige cijfers.

Contractlogistiek

Het resultaat uit het wegvervoer van 268 miljoen euro (+9%) viel daarbij min of meer in het niet, terwijl de vierde bedrijfstak, contractlogistiek 362 miljoen aan ebit opleverde. Met een groei van 52% (door onder meer de overname van Agility) ziet DSV daar wel de resultaten accelereren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement