De nettowinst kwam over heel 2022 uit op ruim 940 miljoen dollar (+11,4%), blijkt uit de jaarcijfers van de Amerikaanse expediteur.

Hoewel de resultaten over het hele jaar dus ogenschijnlijk positief uitvallen, blijkt uit de cijfers ook dat CHR een uiterst lastig vierde kwartaal achter de rug heeft. De omzet daalde in de laatste drie maanden van 2022 door lagere tarieven en volumes met ruim 22% ten opzichte van een jaar eerder. De nettowinst ging met 58,2% onderuit en kwam uit op 96,2 miljoen dollar.

Expeditie

Vooral de expeditietak Global Forwarding werd in het laatste kwartaal hard geraakt. CHR zag de omzet in dit segment ruimschoots halveren, naar 1,0 miljard dollar (-52,7%). Ook bij de het Amerikaanse landtransport, grootste divisie van het bedrijf, ging een hap van 8,5% uit de omzet, die uitkwam op 3,6 miljard.

De zwakke vraag naar transport en prijsdalingen in het Amerikaans wegvervoer en internationale lucht- en zeevrachtexpeditie drukte de resultaten van CHR ook in het derde kwartaal al omlaag. Het expeditiebedrijf zag de omzet in die periode met 4% dalen en de winstgroei stagneren. Enkele dagen later kondigde CHR het ontslag van 650 medewerkers aan.

Bestuurswissel

De slechte resultaten leidde op oudjaarsdag tot het plotselinge vertrek van ceo Bob Biesterfeld. ‘De raad van bestuur vond dat een bestuurswissel nodig was’, zei de nieuwe interim-ceo Scott Anderson daarover tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement