Dat blijkt uit een nieuwe kostenindex voor het transport van afgewerkte auto’s van de brancheorganisatie voor autovervoerders ECG en adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC). Ten opzichte van januari 2019 gaat het om een stijging van bijna 54%.

PCTC’s

De opstellers van de index zagen de kosten in het zeevervoer van auto’s sinds 2019 ruimschoots verdubbelen. Vraag en aanbod bij de zogenoemde pure car and truck carriers (PCTC) liepen de afgelopen jaren zo ver uit de pas dat de chartertarieven en de waarde van nieuwe PCTC’s naar recordhoogte stegen.

Ook de kosten in het autovervoer over land gingen de afgelopen jaren fors omhoog, melden ECG en PwC. In het spoorvervoer ging het om een stijging van ruim 24% door hogere personeelskosten, dure brandstof en gestegen kosten voor materieel. Bij logistieke ‘compounds’ ging het om een toename van van meer dan 21%.

Capaciteitstekort

In het wegtransport bedroeg de kostenstijging 33%. De ECG wijst onder meer op hogere chauffeurslonen en dure diesel als oorzaken. Daarnaast blijft het capaciteitstekort in het wegtransport het autovervoer parten spelen.

De afgelopen jaren kreeg de autologistiek nog te maken met wegvallende volumes doordat fabrieken hun deuren moesten sluiten als gevolg van corona en het tekort aan chips en grondstoffen. Tijdens de Oekraïneoorlog hebben veel chauffeurs en charters de branche bovendien de de rug toegekeerd, waardoor het vervoer van auto’s in Europa verder vastliep.

Nu de productie bij autofabrikanten weer op gang is gekomen, zijn de rollen omgedraaid en moeten fabrikanten op zoek naar capaciteit in een gekrompen markt. Kenners schatten dat de wegvervoerscapaciteit inmiddels met een kwart tot een derde is afgenomen ten opzichte van de jaren voor de coronacrisis.

De ECG en PwC baseren zich op data uit de landen België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Spanje, Zweden en het VK.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement