Shopify maakte de verkoop bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. De logistieke tak, inclusief honderden mensen, techniek en services, wordt overgedaan aan Flexport in ruil voor een belang van 13% in het bedrijf. Bij de deal hoort ook het platform Deliverr Inc, wat minder dan een jaar geleden nog werd overgenomen door Shopify voor een bedrag van 2,1 miljard dollar.

Shopify exploiteert een e-commerceplatform dat verkopers helpt bij het runnen van een online winkel. Het bedrijf is in 2006 in Canada opgericht en heeft een netwerk van ongeveer 50 magazijnen en sorteercentra voor pakketen in de Verenigde Staten.

Flexport is een Amerikaanse expediteur, dat sterk leunt op IT-oplossingen. Dankzij de overname zouden retailers hun logistieke proces vanaf de productie tot aan de levering in de winkel of aan de voordeur via één platform moeten kunnen afhandelen. Als een end-to-end platform positioneert Flexport zich als een concurrent voor Amazon in de bezorgbranche voor retailers. Bij een investeringsronde begin vorig jaar werd de expediteur gewaardeerd op 8 miljard dollar.

Ontslagronde

Shopify maakte bij de jaarcijfers tevens bekend dat het 20% van zijn personeel ontslaat, met name in de managementlaag. Het is de tweede grote ontslagronde binnen een jaar. Het bedrijf rapporteerde overigens sterke winstcijfers; de winst in het eerste kwartaal nam ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2022 met 25% toe tot 1,5 miljard dollar.

Shopify heeft ook 6 River Systems verkocht aan de Britse online supermarkttechnologie-aanbieder Ocado voor een niet bekendgemaakt bedrag. 6 River Systems is een leverancier van automatiseringsoplossingen voor de logistieke sector. Shopify betaalde in 2019 nog 450 miljoen dollar voor dit bedrijf.

Verschuiving prioriteiten

Shopify investeerde de afgelopen jaren juist in het ontwikkelen van eigen logistieke diensten om zo de gebruikers van het platform een ‘one stop service’ te bieden. Nu de hausse in e-commerce als gevolg van de wereldwijde pandemie afneemt en de omzetgroei van Shopify vertraagt, wordt de focus weer verlegd naar de technische kant. Shopify-president Harley Finkelstein zegt dat de verandering in strategie een gevolg is van het geven van ‘prioriteit aan productversnelling’.

Persbureau Reuters meldt dat Shopify de logistieke tak onder druk van beleggers afstoot. Zij zouden vrezen dat de logistiek te kapitaalintensief is en te veel op de winst kan drukken. Na de aankondiging van de verkoop en de ontslagronde, stegen de aandelen van Shopify afgelopen donderdag met 20%.

De deal tussen Flexport en Shopify moet binnen enkele weken worden afgerond.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement