‘Op het overvolle stroomnet is zelfs voor de oplossing geen plek’

Geen plek voor mega-accu's

Het Nederlandse stroomnet is verstrikt geraakt in een gordiaanse knoop. Zelfs aanvragen voor de aansluiting van megabatterijen, die eigenlijk gelden als de oplossing voor het overbelaste netwerk, belanden bij bosjes in de wachtrij. Dat meldt landelijk netwerkbeheerder Tennet bij navraag door Trouw.

Foto: Shutterstock

Zeker 60% van alle 888 projecten op de Tennet-wachtlijst bestaat uit geplande mega-accu’s. De batterijen passen vooralsnog niet op het net, omdat de elektriciteitskabels hun afname en levering niet aankunnen. Tennet zoekt naar oplossingen, om grote accu’s alsnog voor energieopslag te kunnen benutten.

De problemen op het overbelaste stroomnet zijn langdurig en nijpend, dus stroomopslag blijft interessant. De netbeheerder wil daarom met de bouwers van mega-accu’s afspraken maken, zodat mogelijk sneller ruimte voor ze ontstaat. ‘Dan moeten ze wel op de juiste momenten stroom opslaan en leveren. Zo niet, dan kunnen ze de problemen juist verergeren.’

‘Op het overvolle stroomnet is zelfs voor de oplossing geen plek’ | NT

‘Op het overvolle stroomnet is zelfs voor de oplossing geen plek’

Geen plek voor mega-accu's

Het Nederlandse stroomnet is verstrikt geraakt in een gordiaanse knoop. Zelfs aanvragen voor de aansluiting van megabatterijen, die eigenlijk gelden als de oplossing voor het overbelaste netwerk, belanden bij bosjes in de wachtrij. Dat meldt landelijk netwerkbeheerder Tennet bij navraag door Trouw.

Foto: Shutterstock

Zeker 60% van alle 888 projecten op de Tennet-wachtlijst bestaat uit geplande mega-accu’s. De batterijen passen vooralsnog niet op het net, omdat de elektriciteitskabels hun afname en levering niet aankunnen. Tennet zoekt naar oplossingen, om grote accu’s alsnog voor energieopslag te kunnen benutten.

De problemen op het overbelaste stroomnet zijn langdurig en nijpend, dus stroomopslag blijft interessant. De netbeheerder wil daarom met de bouwers van mega-accu’s afspraken maken, zodat mogelijk sneller ruimte voor ze ontstaat. ‘Dan moeten ze wel op de juiste momenten stroom opslaan en leveren. Zo niet, dan kunnen ze de problemen juist verergeren.’