EU sluit ‘grootste maas’ in Rusland-sancties en pakt Belarus aan

geen sluiproute meer

De Europese Unie sluit ‘de grootste maas’ in de sancties tegen Rusland. Door nieuwe strafmaatregelen tegen Belarus kan Rusland die nauwe bondgenoot niet meer als sluiproute gebruiken, zegt EU-voorzitter België.

Vrachtwagens aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland. Foto: Shutterstock

De EU-landen stemden woensdag in principe in met de nieuwe sancties voor Belarus. De ministers van de 27 lidstaten moeten ze nog wel bekrachtigen. Dan wordt ook duidelijk wat ze precies inhouden.

De EU legde Rusland sinds het Oekraïne binnenviel al veertien pakketten met ingrijpende strafmaatregelen op. Maar de laatste tijd richt zij zich meer op het effectiever maken van bestaande sancties dan op het nemen van nieuwe maatregelen. Rusland doet er, met succes, alles aan om de sancties te ontduiken. Door die sluiproutes tegen te gaan, wordt het effect aanzienlijk groter, zeggen EU-diplomaten.

Geitenpaadje

Er zijn al anderhalf jaar plannen om Belarus eendere sancties op te leggen als Rusland, zodat het niet meer als geitenpaadje kan dienen voor bijvoorbeeld de import van onderdelen voor Ruslands oorlogsmachine. Het regime in Minsk werkt mee aan de oorlog tegen Oekraïne en zuchtte toch al onder EU-sancties om zijn tirannieke karakter.

Maar de EU-landen werden het daarover lange tijd niet eens. Ze verschilden onder meer van mening over het uitzonderen van de handel in Belarussische kunstmest, die bijvoorbeeld naar veel derdewereldlanden gaat.

‘Het pakket zat vast sinds januari 2023’, zegt België, dat dit halfjaar voorzitter is van de EU-landen. Maar ‘nu hebben we de grootste maas in ons sanctieregime gedicht’, stelt een woordvoerder. Hij wijst erop dat Belarus een douane-unie met Rusland heeft. Alles wat het land in- en uitvoert kan regelrecht naar het grote buurland, en omgekeerd.

EU sluit ‘grootste maas’ in Rusland-sancties en pakt Belarus aan | NT

EU sluit ‘grootste maas’ in Rusland-sancties en pakt Belarus aan

geen sluiproute meer

De Europese Unie sluit ‘de grootste maas’ in de sancties tegen Rusland. Door nieuwe strafmaatregelen tegen Belarus kan Rusland die nauwe bondgenoot niet meer als sluiproute gebruiken, zegt EU-voorzitter België.

Vrachtwagens aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland. Foto: Shutterstock

De EU-landen stemden woensdag in principe in met de nieuwe sancties voor Belarus. De ministers van de 27 lidstaten moeten ze nog wel bekrachtigen. Dan wordt ook duidelijk wat ze precies inhouden.

De EU legde Rusland sinds het Oekraïne binnenviel al veertien pakketten met ingrijpende strafmaatregelen op. Maar de laatste tijd richt zij zich meer op het effectiever maken van bestaande sancties dan op het nemen van nieuwe maatregelen. Rusland doet er, met succes, alles aan om de sancties te ontduiken. Door die sluiproutes tegen te gaan, wordt het effect aanzienlijk groter, zeggen EU-diplomaten.

Geitenpaadje

Er zijn al anderhalf jaar plannen om Belarus eendere sancties op te leggen als Rusland, zodat het niet meer als geitenpaadje kan dienen voor bijvoorbeeld de import van onderdelen voor Ruslands oorlogsmachine. Het regime in Minsk werkt mee aan de oorlog tegen Oekraïne en zuchtte toch al onder EU-sancties om zijn tirannieke karakter.

Maar de EU-landen werden het daarover lange tijd niet eens. Ze verschilden onder meer van mening over het uitzonderen van de handel in Belarussische kunstmest, die bijvoorbeeld naar veel derdewereldlanden gaat.

‘Het pakket zat vast sinds januari 2023’, zegt België, dat dit halfjaar voorzitter is van de EU-landen. Maar ‘nu hebben we de grootste maas in ons sanctieregime gedicht’, stelt een woordvoerder. Hij wijst erop dat Belarus een douane-unie met Rusland heeft. Alles wat het land in- en uitvoert kan regelrecht naar het grote buurland, en omgekeerd.