Dat meldt de Vlaamse krant De Tijd. Op deze manier kan de Vlaamse overheid meer zeggenschap uitoefenen op de gang van zaken bij de luchthaven. Brussels Airport (het voormalige Zaventem) ligt weliswaar op Vlaams grondgebied, maar de Vlamingen hebben geen aandelen in bezit.

De Australische investeringsmaatschappij Macquarie is een van de drie aandeelhouders en wil haar belang verkopen. Het gaat om 36% van de aandelen. Als Vlaanderen inderdaad een belang wil kopen, heeft het felle concurrentie. Onder meer diverse financiële instellingen willen graag profiteren van de almaar groeiende luchthaven, die bovendien zeer winstgevend is.

Gevoelig

Een eventuele Vlaamse aandelenkoop ligt politiek gevoelig. Brussels Airport wordt gezien als een nationale luchthaven. Zo hebben geen van de drie Belgische Gewesten een aandelenbelang. Alleen de federale overheid is mede-eigenaar. Het beschikt over een aandelenpakket van 25% + 1 aandeel. De andere twee aandeelhouders zijn het Canadese pensioenfonds OTPP en het al eerdergenoemde Macquarie, schrijft het Vlaamse dagblad.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement