FNV wil dat Schiphol bij de aanbesteding eist dat bedrijven zich aan de cao Particuliere Beveiliging houden. De bond vreest namelijk dat de minder goede cao Evenementenbeveiliging wordt gevolgd na de aanbesteding.

De luchthaven zegt dat het die eis niet mag stellen volgens Europese aanbestedingsregels. Schiphol vond dat de zaak via de rechter moest worden beslist en niet door middel van personeelsacties. Bovendien vreest de luchthaven veel overlast.

Oordeel rechter

De kortgedingrechter was het niet eens met het juridische verweer van Schiphol. Ook met de stelling van Schiphol dat de acties niet proportioneel zouden zijn, ging de rechter niet mee. De omvang van de acties stond namelijk nog niet vast, met name omdat Schiphol overleg met FNV over de veiligheidsaspecten ‘stelselmatig uit de weg’ was gegaan.

FNV noemde de uitspraak in een reactie ‘een overwinning voor het werknemersrecht’. De vakbond en Schiphol gingen na de zitting direct om tafel om te kijken op welke manier de acties kunnen plaatsvinden zonder de veiligheid op de luchthaven in gevaar te brengen.

Onveilige situaties

Schiphol laat weten de uitspraak van de rechter te betreuren, ‘met name voor alle reizigers die hinder kunnen ondervinden’. Volgens de luchthaven kunnen de aangekondigde werkonderbrekingen ‘leiden tot stagnatie van de passagiersdoorstroming’ waardoor onveilige situaties kunnen ontstaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement