Dit melden Amerikaanse vakbladen. Het Congres stelt hiervoor 3,6 miljard dollar beschikbaar. Het besluit is als een bom ingeslagen bij de internationale luchtvaart. In de Verenigde Staten wordt ruim eenderde van al het vrachtvervoer afgewikkeld op passagiersvliegtuigen. Op internationale diensten ligt dit percentage tussen de 40 en 50. Veel Amerikaanse maatschappijen vrezen dat de screening, waarvoor de scan-apparatuur nog moet worden ontwikkeld, de luchtvrachtstromen ernstig zal vertragen. Verladers zullen de diensten door de lucht daardoor nauwelijks nog interessant vinden. Verder wordt het luchtvrachtvervoer stukken duurder. Dat treft de slecht renderende Amerikaanse luchtvrachtsector zwaar, omdat vrachtvervoer in de bellyruimte 10 procent van hun inkomsten gerereert. Ook maatschappijen uit andere landen worden gedwongen alle vracht in de belly te screenen. In Nederland zou dat onder meer verladers in de groente- en de bloemensector kunnen treffen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement