Dat heeft de dienst bekendgemaakt nadat de afgelopen maanden bij diverse controles overtredingen van het Europees importverbod zijn geconstateerd. De NVWA inspectiedienst roept bedrijven met klem op om geen vers kerrieblad te importeren ‘of hieraan bij te dragen’.

Vers kerrieblad is in de gehele EU verboden omdat het de gevreesde ziekteverwerker ‘Candidatus Liberibacter’, de veroorzaker van onder meer de citrus/citrus greening’ met zich meedraagt. De huidige Europese regelgeving schrijft voor dat vers kerrieblad alleen in de EU binnengebracht mag worden als het land van herkomst vrij is van deze ziekte. Hiertoe dient het exporterende land bij de Europese Commissie een erkenningsverzoek in te dienen. Momenteel heeft nog géén enkel land die aanvraag ingediend.

Nadere informatie over deze EU-regelgeving kunnen worden gevonden op de website van de NVWA. Voor de goede orde wijst de dienst er ook op dat kerrieblad vermeld staat onder de Latijnse naam ‘Murraya’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement